3 tips om in je relatie terug naar elkaar toe te groeien

relatie naar elkaar toe groeien

Ben je al een lange tijd samen of is er gewoon even een dipje in je relatie? Dat is zeker normaal! Toch geven we je graag drie tips om elkaar terug te vinden, passie in je relatie te steken of gewoon weer veel plezier te hebben met jullie twee. Een relatie is werken en communiceren, maar is ook elkaar supergraag zien.

Communiceer open over je wensen

Je partner (maar jij ook) heeft bepaalde wensen, of het nu gaat over communicatie, samenleven, passies en dromen of jullie seksleven. Leer hier dus open over communiceren zonder dingen persoonlijk te nemen, elkaar de schuld te geven of defensief te reageren. Een van de veelvoorkomende problemen in een relatie is bijvoorbeeld dat de vrouw te weinig klaarkomt. Dit kan zijn door een te vroege ejaculatie van de man, te weinig clitorisstimulatie of een pijnlijke wrijving.  Bij een te vroege ejaculatie, kan een pocketpussy of kunstvagina bijvoorbeeld wel helpen. Door hier mee te ‘trainen’, stel je een ejaculatie langer uit. Vergeet ook niet dat condooms kopen die extra zacht zijn kunnen helpen bij pijn tijdens seks. Andere veelvoorkomende problemen bij het seksleven van veel koppels zijn te weinig variatie of spontaniteit, te veel druk of stress, trauma’s of ziekte. Praat eerlijk over je zorgen en probeer nieuwe dingen waar je je beiden goed bij voelt. Vergeet niet dat seks niet enkel fysiek is, maar ook psychisch. Een grotere mentale verbondenheid zorgt ook voor een hechtere fysieke band.

Ontdek je liefdestaal

Het is een big deal in Amerika, maar komt nu ook stilletjes aan naar onze kanten: the 5 love languages. Het is begonnen als boek, maar je kan het nu ook gewoon als een online quiz invullen. De vijf liefdestalen zijn acts of service (handelingen van dienstbaarheid), physical touch (fysiek contact), quality time, gift-giving (cadeaus) en words of affirmation (woorden van bevestiging). De liefdestaal (of -talen) van je partner ontdekken, kan veel helderheid scheppen over wat misgaat in je relatie. Neem bijvoorbeeld dat jij soms vindt dat je partner de dingen die je voor haar doet, vanzelfsprekend vindt. Zo zegt ze geen dankje als je het huis helemaal hebt opgekuist, of zondag van de bakker lekkere koffiekoeken meeneemt. Dit is waarschijnlijk omdat jij ‘acts of service’ als een liefdestaal ziet, en zij niet. Zij ziet dit niet als een jouw manier om liefde te tonen. Zij zal bijvoorbeeld words of affirmation belangrijker vinden, en mist dan weer dat extra complimentje als ze een promotie kreeg, of die extra knuffel en ‘ik zie u graag’ als ze na een weekendje terug is bij jou. De liefdestaal die jij nodig hebt, is vaak ook wat je het makkelijkste zal geven aan je partner. Als je talen niet overeenkomen, is het handig te weten hoe je die extra effort toont. Je zal dingen die je vroeger vanzelfsprekend vond, ook meer gaan zien (en appreciëren) als tekenen van liefde.

Vergeet het alledaagse, en vier je dromen

Als je samenwoont, of veel dingen te regelen hebt, praat je soms enkel over praktische en alledaagse zaken. Wil je echt terug passie? Houd dan een gesprek over je dromen en gevoelens: wat maakt je gelukkig? Waar droom je stiekem van? Wat zijn je zorgen, verdriet of onzekerheden? Communicatie is key dus vergeet niet te luisteren en zo zachtjes naar elkaar terug te groeien.

Aanbevolen artikelen