Abdij van Averbode, alleen al om het bier de moeite waard

averbode

Op initiatief van Arnold II, destijds graaf van Loon, werd de Abdij van Averbode gesticht. Het is dan 1134. De abdij stond destijds zo ongeveer op de grens van Loon en hertogdom Brabant, beide gebieden gingen later op in prinsbisdom Luik. Averbode was vervolgens in verschillende handen en kreeg in de geschiedenis het destijds grootste kerkorgel van België in gebruik. Averbode kende hoogte- en dieptepunten. Een ding is niet veranderd: Averbode is een bezoek nog steeds meer dan waard. Al was het alleen al om het overheerlijke Averbode bier, andere heerlijke Averbode producten of Het Moment.

De abdij heeft veel te bieden en te bekijken, nog steeds. Neem het passieretabel – onderdeel van de collectie van het Vleeshuis in Antwerpen- dat het verhaal van Jezus verteld. Ook te zien is de gulle gever, Norbertijn Nicolaas Huybs. Hij is fraai beschilderd op een voetstuk. Nog steeds is er sprake van een gemeenschap in Averbode, waar zeventig leden wonen, variërend in de leeftijd van 19 tot 97 jaar. De leiding is in handen van abt Marc Fierens. Op het terrein is ook nog steeds een drukkerij actief, zoals ook een bezinningsruimte en een bibliotheek in de Abdij van Averbode te zien zijn.averbode bier

Averbode bier

De Abdij van Averbode is en blijft echter vooral bekend van het brouwen van bier, terwijl ook Averbode producten als brood en zuivel alom bekend zijn. Nog niet heel lang geleden werd het aanbod Averbode producten verder uitgebreid met kaas, terwijl ook het brouwen van bier een impuls kreeg doordat een samenwerkingsverband werd aangegaan met brouwerij Huygte. Averbode bier zal daarom weer een begrip worden in de wijde omtrek, als dat het al niet al lang was.

Het Moment

In de abdij kan men vanaf 2016 terecht in Het Moment, een belevingscentrum. Daar krijg je een mooi inkijkje in het leven binnen de gemeenschap middels panelen die educatief en informatief zijn. Verder vind je in Averbode een abdijwinkel, een brasserie, een microbrouwerij en wordt er kaas gerijpt. De Abdij van Averbode is van de Norbertijnen en bekende Norbertijnen die in Averbode hebben geleefd en hun sporen meer dan verdiend hebben de afgelopen eeuwen waren onder meer Jan van Rotselaar, Basiel Vanmaele en Jos Wouters.

Aanbevolen artikelen