Alles wat je wilt weten over steigerhout op een rijtje

alles wat je wilt weten over steigerhout

Ze worden steeds populairder: steigerhouten meubelen. Dat is ook niet zo gek, want steigerhout heeft die robuuste uitstraling die onze woonkamer een stoer tintje geeft. Toch zijn er veel dingen die mensen vaak niet weten over steigerhout. Daarom zijn we bij Mannenzaken op onderzoek uitgegaan. Wil jij net als wij alles ontdekken over deze bijzondere houtsoort? Lees dan snel verder.

Wat is steigerhout?

Vurenhout wordt veel gebruikt in de bouw, en dan met name op steigers. Daar haalt steigerhout dan ook zijn naam vandaan. Vakmannen lopen dag in dag uit over de sterke houten planken die hun gewicht moeiteloos dragen. Nadat het vurenhout lange tijd is overgegeven aan de elementen – zoals regen, hagel en zonneschijn – heeft het een mooie grijze kleur gekregen. Ook cement dat door bouwvakkers wordt gebruikt zal hier een rol in spelen. Na dit lange gebruik op steigers wordt het hout hergebruikt om meubels van te maken. Er groeien dus geen steigerhouten bomen in het bos.

Duurzaam en milieuvriendelijk

Steigerhout heeft over het algemeen hele lange vezels (langwerpig liggende cellen die voor de stevigheid van een plant zorgen). Dit maakt het hout flexibel, maar ook enorm sterk. De flexibiliteit maakt het vurenhout goed bewerkbaar en ook de kracht van het hout is zowel in de bouw als bij het maken van meubels een pré. Omdat steigerhout deze eigenschappen heeft gaat het heel lang mee. Daarbij is het, tenzij dit anders wordt aangegeven, een gerecycled product. Kiezen voor steigerhout is dus kiezen voor duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Let wel op: er bestaat ook steigerhout dat nog helemaal niet in de bouw heeft gediend. Het is dan nog lichtgeel of juist met een greywash bewerkt, waardoor het toch die mooie grijze kleur heeft. Kwalitatief doet dit niet aan het product af. Het is even sterk en flexibel. Maar een hergebruikt product kun je het dan niet meer noemen. Als je steigerhouten meubelen koopt staat dit meestal wel aangegeven.

Je huis inrichten met steigerhout

Steigerhout heeft een mooie grijze kleur die bij veel mensen in de smaak valt. Maar ook als je liever een andere kleur in huis haalt, is steigerhout een uitkomst. Het kan namelijk prima geverfd worden. Daarbij is steigerhout makkelijk te schuren, waarna de kans op splinters erg klein is. Dat maakt steigerhout perfect voor bijvoorbeeld de kinderkamer. Maar ook in de rest van je huis kan steigerhout prima zijn plek vinden. Denk aan een mooie steigerhouten tafel, bank of bed. Steigerhout is natuurlijk bekend om de tuinmeubelen die er mee gemaakt worden. Buitenkeukens, tuinhuisjes en zelfs overkappingen en buitenhaarden kunnen ervan worden gemaakt. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan eens een kijkje bij een website als bijvoorbeeld VanLonden.com. Zij specialiseren zich in al het meubilair en zelfs in speelgoed dat van steigerhout wordt gemaakt. 

Aanraders zijn hun prachtige steigerhouten hoogslapers. Die zijn er voor zowel kinderen als volwassenen en kunnen meer ruimte in je slaapkamer vrij maken. Ook de kisten zijn prachtig. Door het verweerde uiterlijk van steigerhout krijgen die een antieke uitstraling.

Aanbevolen artikelen