Aluminium of stalen dakdrager kopen?

dakkoffer

Gaat u binnenkort op een lange roadtrip? Dan kunnen dakdragers met dakkoffers heel goed van pas komen. Maar koopt u nu het beste een aluminium of stalen dakdrager?De keuze voor het materiaal van de dakdrager is natuurlijk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur. Daarom zetten wij de voordelen van een aluminium en stalen dakdrager even op een rijtje.

Formaat

Het grootste verschil tussen een aluminium en stalen dakdrager is waarschijnlijk het formaat, dat de gebruiksbreedte bepaalt. Stalen kokerprofielen hebben meestal een dwarsdoorsnede van ca. 32 x 22 mm. Als nadeel hebben aluminium dragers dat de dwarsdoorsnede tot 80 x 35 mm gaat en dus meestal dikker is.

Kwaliteit

Een aluminium dakdrager is duurder dan de staalvariant. Dit is vooral een gevolg van de kostprijs van het materiaal. Aluminium is lichter, waardoor u een grotere lading kan hebben. Daarnaast zijn aluminium dragers uitstekend bestand tegen verschillende weersinvloeden. Staal kan roesten, maar de dakdragers zijn vaak verzinkt en omhuld met kunststof en dan speelt roest geen rol. Zeker bij de betere merken zal u geen last van roest hebben. Bij goedkopere merken moet u hiervoor wel opletten.

Esthetisch en zuinig

De aluminiumvariant scoort vaak esthetisch beter, omdat ontwerpers meer mogelijkheden met dit materiaal hebben. Het oogt vaak luxueuzer en robuuster. Stalen dakdragers zien er vaak vrij eenvoudig uit, die in aluminium zijn mooier en aerodynamisch vormgegeven .In combinatie met de juiste dakkoffers zal het brandstofverbruik zal hierdoor dalen en het zorgt ook voor minder geluidsoverlast. Alleen maar voordelen die het mooie ontwerp met zich meebrengt.

T-profiel

Er wordt onderscheid gemaakt tussen een stalen koker- en een aluminium railprofiel. Bij een aluminium railprofiel betreft het meestal een afgevlakte uitvoering met T-sleuf. De aluminium dragers hebben dus extra mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld met T-profielen dakkoffers, skidragers en fietsendragers rechtstreeks in de dakdrager vastzetten. Daarentegen moet je bij een stalen dakdrager een beugel om de drager bevestigen. Ook dit maakt de aluminium variant zuiniger en stiller.

Veilig op de weg

Wat betreft veiligheid, hoeft u zich met beide varianten geen zorgen te maken. Dakdragers worden uitvoerig getest en gecontroleerd voordat ze op de markt komen. Ook als het om de maximale belasting gaat, merkt u weinig verschil. Deze is bij de meeste merken gelijk, ongeacht het materiaal.

Kortom, u kiest uw dakdrager volgens uw persoonlijke wensen en behoeften en natuurlijk de kenmerken van uw auto.

Aanbevolen artikelen