Alle occasion lease manieren op een rij

Als ondernemer zijnde, heb je ongetwijfeld vervoersmiddelen nodig en kun je wellicht niet zonder auto. Je verschijnt liever niet met een oud barrel bij je klant, maar je hebt niet genoeg vermogen om een nieuwe representatieve, maar dure auto aan te schaffen. Een occasion leasen kan dan de uitkomst bieden. Door occasion lease huur je in feite een auto van een leasebedrijf en heb je de keuze uit vele merken en modellen. Ondernemers kunnen kiezen uit verschillende soorten lease. Dit blog zet de verschillende vormen voor jou op een rij.

Financial lease

Financial lease, of financiële lease, is een vorm van kredietverlening. De geleasde occasion komt op je eigen naam te staan en je dient de auto op de balans op te nemen. De leasemaatschappij ontvangt vervolgens maandelijks een terugbetaling met rente op de autolening. In het contract worden geen services opgenomen. Als ondernemer ben je dus zelf verantwoordelijk voor verzekeringen, wegenbelasting, onderhoudskosten en afschrijvingskosten.

Operational lease

Operational lease, of operationele lease, is het tegenovergestelde van financial lease. De auto komt niet op je eigen naam en balans te staan. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij. Als ondernemer boek je de kosten maandelijks van je winst- en verliesrekening. In het contract kunnen service afspraken worden opgenomen.

Netto operational lease

Als je als ondernemer besluit om een occasion op operationele basis te leasen, kun je kiezen voor deze vorm. Netto operational lease houdt in dat jij zelf verantwoordelijk bent voor het betalen van belastingen, reparaties en onderhoudsbeurten en het afsluiten van verzekeringen.

Full operational lease

De tegenhanger van de netto operational lease is full operational lease. In het contract met de leasemaatschappij spreek je af, dat je een maandelijks bedrag betaald waarin alle autokosten zijn opgenomen. Brandstofkosten, wegenbelasting en verzekeringspremies dien je echter zelf te regelen.

Private lease

Ben je een zzp’er? Dan kun je ook voor private lease kiezen. Het nadeel van private occasion lease is dat je alle bonnetjes moet bewaren en alle zakelijke kilometers die je rijdt moet registreren. Het grote voordeel daarentegen is echter dat alle kosten, behalve de kosten van volle tanken, zijn opgenomen in het maandbedrag.

Aanbevolen artikelen