BPM berekenen wanneer je een auto laat importeren

auto verzekering vergelijken

Aandachtspunten bij de aankoop van een importauto

Wanneer je een importauto wilt kopen, zijn er diverse aandachtspunten. Uiteraard wil je een betrouwbare auto aanschaffen, via een goede dealer en voor een interessante prijs. Vooral wat het laatste punt betreft, de prijs, valt er bij het importeren van auto’s veel winst te behalen. Maar hoe kun je de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen) goed berekenen en zien hoeveel geld jouw importauto kost? Heel simpel: door online een berekening te maken van de BPM-kosten. Maar wat bepaalt nu het BPM-bedrag? En hoe kun je de BPM op een slimme manier laten uitrekenen?

Wat bepaalt precies het BPM-bedrag?

Er zijn uiteenlopende factoren die de hoogte van de Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen bepalen bij auto’s importeren. De belangrijkste bepalende factor is de gemiddelde CO2-uitstoot van een auto. Hoe hoger de CO2 uitstoot is, hoe vervuilender de auto. Daarom betaal je als autorijder een hoger BPM-percentage als je een grotere en vervuilende auto rijdt. Natuurlijk heeft dit een direct effect op de kosten die je betaalt bij het importeren van een auto uit het buitenland. Als jouw auto een verbruik heeft van minder dan 73 gram per kilometer, betaal je het minimale bedrag aan BPM en kun je een auto naar verhouding voordelig inkopen. Vanaf 98 gr/km uitstoot aan CO2 loopt het belstingtarief voor inklaring van de auto al flink op. En dat geldt zeker bij de ergst vervuilende categorie auto’s met een uitstoot van 162 gram of meer per kilometer.

Hoe kun je het BPM-tarief slim uitrekenen?

Hierboven is al aangegeven hoe de berekening van de BPM-bedragen bij auto’s importeren in zijn werk gaat. Hiervoor bestaan bepaalde formules en tabellen, waarbij je een rekensom kunt maken om de btw-tarieven uit te rekenen. Een voorbeeld is een benzine-auto met 125 gr. CO2-uitstoot per kilometer. Via een lastig formule kun je dan uitrekenen dat het BPM-bedrag dat je hierover moet betalen zo’n 5830 euro kost. Dit bedrag valt relatief nog erg mee, want bij de meest vervuilende auto’s betaal je al snel duizenden euro’s meer aan BPM. Wil je voor een importauto die je op het oog hebt zelf berekenen wat heet BPM-tarief wordt, dan kun je dat doen via een handige online calculator van Autoweek. Deze rekenmachine kun je vinden op de Autoweek-website en helpt om snel en exact uit te rekenen hoeveel je moet bijbetalen voor de BPM.

Aanbevolen artikelen