De juiste papierversnipperaar: waar let je op?

papierversnipperaar

Tegenwoordig hoor je veel verhalen over identiteitsfraude door het in verkeerde handen vallen van persoonlijke of gevoelige informatie. Hierbij kun je denken aan persoonsgegevens, handtekeningen, kopieën van identiteitskaarten, bankrekeningnummers en salarisstroken. Het is daarom aan te raden om voorzichtig om te gaan met deze gegevens. De makkelijkste manier om dit te doen is door middel van een papierversnipperaar. Maar waar je let op bij de aanschaf van zo’n apparaat? Deze tips helpen gegarandeerd.

Papierversnipperaar voor thuis of op kantoor

Met welk doel ga je een papiervernietiger kopen? Dit bepaalt namelijk de mate van gebruik. Zo zul je de papierversnipperaar een stuk intensiever gebruiken in een (thuis)kantoor dan in een huis zonder kantoor of studeerkamer. Papierversnipperaars voor thuisgebruik vallen dan ook onder de categorie ‘licht gebruik’, terwijl zakelijke papiervernietigers dagelijks en intensief gebruikt kunnen worden. 

Veiligheidsniveau papierversnipperaar

Het volgende belangrijke kenmerk van een papiervernietiger is het veiligheidsniveau. Hiermee wordt de mate van onleesbaarheid van de snippers aangegeven. Het laagste niveau is Din P-1, waarbij een A4-vel in ongeveer 18 stroken wordt omgezet. Bij veiligheidsniveau Din P-2 verhoogt dit aantal al naar 35 stroken. Vanaf Din P-3 kunnen we spreken van snippers in plaats van stroken: 200 snippers per A4-document. Het aantal snippers loopt op tot maar liefst 12.500 bij het hoogste veiligheidsniveau Din P-7. Om een veiligheidsniveau te kiezen kun je het best een risico-afweging maken.

Belangrijke specificaties

Naast het gebruiksniveau en het veiligheidsniveau hebben papierversnipperaars nog een aantal andere specificaties waarmee ze zich van elkaar onderscheiden. Zo heeft een shredder een maximale papierinvoer. Als je bijvoorbeeld een papiervernietiger met een papierinvoer van 8 vel koopt, kun je 8 pagina’s tegelijk vernietigen. Let ook op de inhoud van de opvangbak van het apparaat. Hoe meer liter, hoe minder vaak je de bak hoeft te legen. Een papierversnipperaar heeft ook een gebruiksduur en een afkoeltijd. Hieraan kun je zien hoe lang je de shredder achter elkaar kunt gebruiken en hoeveel minuten het apparaat daarna af moet koelen. Wil je ook kleine kantoorartikelen zoals nietjes, paperclips en cd’s vernietigen? Of dit mogelijk is staat ook aangegeven in de specificaties.

Automatisch papier vernietigen

Ben je van plan om grote stapels papier in één keer te versnipperen? Dan is het handig om in plaats van een handmatige papierversnipperaar een automatisch papierversnipperaar te kopen. Bij deze vernietigers is het mogelijk om een stapel documenten in één keer in de invoer te plaatsen. De papiervernietiger gaat dan zelf aan het werk en jij kunt weer verder met je andere werkzaamheden. Zo kun je veel tijd besparen.

Onderhoud papiervernietiger

Misschien denk je er in eerste instantie niet aan bij de aanschaf van een papiervernietiger, maar het apparaat moet natuurlijk ook onderhouden worden om de optimale werking te behouden. Het is daarom aan te raden om bij je aankoop gelijk de juiste benodigdheden hiervoor te bestellen. Een papierversnipperaar werkt met snijmessen en om deze in goede conditie te houden, moeten ze met olie gesmeerd worden. Hiervoor bestel je een fles smeerolie of een set olievellen. Door een recyclebare opvangzak in de versnipperaar te plaatsen, maak je het legen van de opvangbak extra makkelijk voor jezelf. Kortom, met de juiste papierversnipperaar, olie en opvangzakken heeft u alle benodigdheden voor het vernietigen van persoonlijke informatie in huis. 

Aanbevolen artikelen