Investeren in whisky, hoe doe je dat?

Whisky’s van gesloten distilleerderijen

Je hoort het steeds vaker als interessante belegging: investeren in whisky. Zeker als je van whisky houdt, en enkele succesverhalen hebt gehoord over investeren hierin, kun je hierdoor getriggerd worden. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk en wat houdt dat investeren in whisky nu precies in?

Er zijn verschillende mogelijkheden om te investeren in whisky’s

Je kunt op verschillende manieren investeren in whisky. Zo kun je zelf bepaalde flessen whisky aanschaffen, die je later weer voor meer verkoopt waarbij je natuurlijk hoopt dat de flessen met de jaren meer geld waard worden. Daarnaast kun je ook beleggen in whisky via een handelsplatform. Bij beleggen dacht men vroeger vooral aan stoffige aandelen, maar tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden hiervoor. Investeren in whisky is meer dan alleen een fles bewaren. Waar moet je precies op letten? En hoe zorg je dat het winstgevend is en blijft? 

juiste whisky voor de juiste prijs

Zelf flessen whisky kopen

Dingen die exclusief zijn, zijn automatisch veel geld waard, of het nu om een paartje sneakers of om een Pokémon plaatje gaat. En dat geldt dus ook voor whisky. Wat je dan ook kunt doen is een mooie collectie whisky’s aanschaffen en die ongeopend laten voor later. Een goede collectie whisky kan namelijk een leuke cent opleveren. Met de nodige kennis, tijd en een paar handige contacten in je netwerk kun je een heel eind komen. 

De juiste whisky voor de juiste prijs kopen

Wanneer je gaat investeren in whisky door zelf de flessen aan te schaffen en te bewaren, dan wil je in ieder geval de juiste whisky voor de juiste prijs kopen. Op internet vind je tegenwoordig genoeg mogelijkheden. Wanneer je de fles in huis hebt, moet je wel de verleiding kunnen weerstaan om de fles te openen.

Andere manier van beleggen in whisky

Naast het daadwerkelijk kopen van flessen en deze thuis bewaren, kun je ook online beleggen met een zogenaamde eigen whisky portefeuille, die je kunt vergelijken met een aandelenportefeuille. Waarom zou je hiervoor kiezen? Een groot voordeel is in ieder geval dat de flessen verzekerd staan opgeslagen en daarnaast wordt de authenticiteit gegarandeerd. Ideaal, zeker omdat er steeds vaker imitaties opduiken.

Investeren in whisky

Investeren in whisky, hier moet je op letten

Over de hele wereld is er een stijgende vraag naar single malt whisky’s, van Japan tot Rusland en van Nederland tot Argentinië. En ook China en Rusland zijn onderweg… Naast de altijd populaire Schotse malts zijn ook de nieuwere Japanse whisky’s erg populair aan het worden. De prijzen van verschillende Japanse en Schotse whisky’s zitten enorm in de lift, echter houden niet alle distilleerderijen hier rekening mee. Whisky’s moeten vaak langer liggen waardoor het voor distilleerderijen nog moeilijker wordt om aan de vraag te voldoen. En dan ontstaat er dus een tekort in aanbod. De whisky’s worden zeldzamer en zo’n zeldzame fles whisky is een goede investering! 

Let op de leeftijd, smaak, kwaliteit en het merk 

Naast vraag en aanbod, spelen ook nog de leeftijd, smaak, kwaliteit en het merk en het productieproces een belangrijke rol. In principe kun je stellen  dat hoe ouder de whisky is, hoe beter de whisky is…. en hoe meer geld hij waard is of wordt. Je kunt je natuurlijk wel voorstellen dat er minder 40-jaar oude flessen op de markt zijn dan 10-jaar oude flessen. 40 jaar terug was de vraag ook nog veel lager en kwamen er dan ook kleine lichtingen op de markt. Het lange verouderingsproces maken de kwaliteit beter en beter.

Investeren in whisky hoe doe je dat

Ga op zoek naar whisky’s uit kleine lichtingen of naar limited editions

Probeer daarom een whisky uit een kleine lichting te vinden. Komt een whisky uit een kleine lichting van maximaal 100 vaten, dan is deze zeldzamer en is deze vaak ook nog van betere kwaliteit. Verzamel dergelijke limited editions, maar ook moderne releases van van bekende whiskyhuizen. Veel distilleerderijen brengen elk jaar een limited edition fles op de markt. Wanneer je deze van een aantal jaren op rij weet te bemachtigen, stijgt de waarde van deze flessen samen aanzienlijk, omdat het een collectie op zich wordt.

Whisky’s van gesloten distilleerderijen

Wil je whisky’s die echt veel geld waard zijn, zoek dan naar de whisky’s van gesloten distilleerderijen. Vanzelfsprekend worden whisky’s van gesloten distilleerderijen niet meer gemaakt. Dit maakt ze zeldzamer en daardoor weer populairder… en daardoor prijziger. Wil je investeren in whisky? Ga dan op zoek naar de grote namen, zoals Macallan, Glendronach Ardberg en Laphroaig.

Aanbevolen artikelen