De populairste koffietrends uitgelegd

koffietrends

Word je soms ook wat draaierig van al die verschillende keuzes aan koffie? Of hoor jij het in Keulen donderen als mensen praten over hun voorkeur voor een lichte roast? En wist je dat gestoomde melk niet hetzelfde is als opgeschuimde melk? Wij leggen jou graag de belangrijkste termen uit zodat je de volgende keer wanneer je een koffie bestelt niet weer met je mond vol tanden staat.

Melksnorretje

Opgeschuimde melk, gestoomde melk, macchiato, koffie verkeerd… Wie wist dat melk zoveel verschillende toepassingen had? Maar welke melk of combinatie je ook kiest, het smaakt zeker anders. Zo wordt een cappuccino en een latte macchiato beide gemaakt met opgeschuimde én gestoomde melk, maar is de volgorde van de ingrediënten anders. Bij een cappuccino start je met de koffie waarbij je de melk toevoegt, terwijl je bij een latte macchiato of ‘gevlekte melk’ start met de melk.

Een ander ingewikkeld verschil is tussen de cortado en de espresso macchiato. Bij een macchiato heb je enkel een espresso met melkschuim (dus geen gestoomde melk), terwijl ze bij een cortado ook nog wat gestoomde melk toevoegen. Een cortado is dus vergelijkbaar met een erg kleine cappuccino.

Ten slotte heb je nog de Australische versie, de ‘flat white’, die sterker is dan de cappuccino omdat je een dubbele ristretto gebruikt in plaats van een enkele espresso, en ook een erg dunne schuimlaag toevoegt. Iets te ingewikkeld voor jou? Niets houdt je tegen om van je Senseo Latte Macchiato pads te genieten.

Slow living en slow koffie

Een andere trend is slow koffie, de tegenhanger van de hippe espressomachines onder hoge druk. Het is een koffie waar je perfect van kan genieten in je koffiebar, maar ook op zondag bij de koffiekoeken. Want je hebt er wel wat tijd voor nodig. Slow koffie is eigenlijk de moderne tegenhanger van de filterkoffie die je kent van bij je grootouders thuis. Bij slow koffie start alles met heerlijke koffiebonen, zoals de medium gebrande illy koffiebonen. Je maalt je bonen zelf en je gebruikt een papieren filter waar je in kleine hoeveelheden het water door doet lopen.

Lichte of donkere roast

De laatste trend die we graag willen bespreken is de ‘roast’ van je koffie. Simpel uitgelegd duidt roast op de gradatie van het koffie branden. Zo heb je light, medium en dark roast. Ook heb je nog methodes zoals Italian en French Roast. Onthoud hierbij: één manier is niet meteen beter dan een andere. Zo is een dark roast erg geschikt voor espressokoffie omdat koffiebonen van een dark roast goed bestand zijn tegen hitte en hoge druk. Specialty koffie is doorgaans een lichte roast want bij een lichte roast komen de unieke zuren en smaken van de koffiebonen beter tot hun recht. Deze bonen zijn dan weer perfect voor filter- of slow koffie.

Ben je al een koffiekenner? Laat je belangrijkste tips dan zeker achter!

Aanbevolen artikelen