Een 3d printer, wat kun je er mee?

3d printer kopen

Als je een presentatie of een spreekbeurt gaat doen, dan print je een samenvatting, eventueel met wat foto’s of plaatjes uit om uit te delen. Dit doe je met een traditionele printer en met een druk op de knop heb je in een mum van tijd het gewenste aantal afdrukken. De conventionele printer is dan ook dusdanig ingeburgerd alsof wij nooit anders gewend zijn. Maar de printerwereld innoveert ook. De 3d printer is in opkomst. Met een 3d printer print je geen tekst en foto’s op papier, maar print je een 3d model van wat je tijdens je presentatie op spreekbeurt wilt laten zien.

Hoe werkt een 3d printer?

De werking van een 3d printer is geheel anders dan de conventionele printer en kan ook eigenlijk niet vergeleken worden. Het is een compleet nieuwe uitvinding, waarmee je op een geheel andere wijze zaken kunt presenteren dan op het klassieke papier. Met een 3d printer maak je daadwerkelijk objecten of gebruiksvoorwerpen. De klassieke gedachte van papier en inkt moet je loslaten. Voordat je daadwerkelijk met een 3d printer kunt printen heb je een model nodig die je met speciale software kunt ontwerpen. Als je model klaar is, wordt deze omgezet in een bouwtekening en naar de printer gestuurd via de printerkabel of wifi. Dit 3d model wordt dan door de printer uitgeprint. Niet met inkt. Het gebruikte materiaal wat in een 3d printer wordt gebruikt heet filament. Dit materiaal wordt gesmolten, waarmee de printer het model in laagjes opbouwt. Je hebt wel geduld nodig, want er gaat tijd overheen voordat je 3d model klaar is. Maar het resultaat mag er dan ook zijn.

Is een 3d printer beschikbaar voor particulieren?

Als particulier kun je tegenwoordig je eigen 3d printer kopen. Zo heeft Cards 3d printing solutions al enkele modellen te koop. Houd wel rekening met heel andere prijzen dan de conventionele printers. En in plaats van inkt gebruik je nu filamenten. Er zijn verschillende soorten filamenten die lijken op kunststof. Het ene filament zal harder van structuur zijn dan het andere filament. Verdiep je dus ook in de verschillende soorten filamenten. En wat zijn de mogelijkheden met 3d printers? Die zijn nagenoeg onbegrensd. Alles kun je ermee maken. Een leuk 3d beeldje, maar wat dacht je van je eigen gitaar? Of een telefoonhoesje? Maar ook een speciale vorm taart kan geprint worden. De printer wordt niet meer gebruikt om dingen op papier te printen. Als je in huis een gebruiksvoorwerp nodig hebt, zoals een beker, een schilderijhaakje of gereedschap, je hoeft niet meer naar de winkel, maar je print het zelf.             

Aanbevolen artikelen