Tips voor 3D-printen met PLA filament

3d printer

Wil jij zelf voorwerpen creëren, maar heb je twee linkerhanden? Of ben je wel handig, maar ga je graag een nieuwe uitdaging aan? Dan is 3D-printen de ideale hobby voor jou. In deze blog lees je alles over het printen met PLA. Welke 3D-printer je het beste kunt gebruiken, welke soorten PLA filament er zijn… Al jouw vragen over printen met PLA worden beantwoord! Dus waar wacht je nog op? Lees snel verder!

PLA filament: wat is het?

We beginnen bij het begin: wat is PLA precies? De letters PLA staan voor PolyLactic Acid. In het Nederlands staat dit voor polymelkzuur. Dit materiaal wordt gemaakt van biologisch afbreekbare grondstoffen, die worden verkregen uit verschillende landbouwgewassen. PLA is oorspronkelijk kleurloos, maar door het toevoegen van kleurstoffen, ontstaan allerlei kleuren.

Waarom printen met PLA filament?

PLA is het meest gebruikte filament bij 3D-printen. Waarom kiezen zoveel mensen voor dit materiaal? PLA plastic heeft veel voordelen. Zo heeft dit filament bijvoorbeeld een mooie glans en kun je kiezen uit veel verschillende kleuren, zodat de juiste optie voor jouw project altijd beschikbaar is. 

Naast de positieve uiterlijke kenmerken is PLA, in vergelijking met andere soorten filamenten, ook gemakkelijk, milieuvriendelijk en goedkoop om mee te printen. Voor het creëren van prints van hoge kwaliteit hoeft je 3D-printer dan ook niet voorzien te zijn van een heated bed. Ook veroorzaakt gesmolten PLA in een 3D-printer geen hevige, nare geur. Hierdoor kun je ook gewoon thuis 3D-printen zonder overlast te veroorzaken voor jezelf (en de rest van het gezin).

Soorten PLA filament

Zoals je eerder al kon lezen, is PLA in allerlei kleuren verkrijgbaar. Alsof dit nog niet genoeg is, kun je ook nog kiezen uit PLA met speciale effecten. Probeer bijvoorbeeld eens PLA houtfilament met echte houtdeeltjes om objecten met een houten uiterlijk te maken. En dat zonder dat er een hamer of zaag aan te pas komt! Of ga aan de slag met PLA met een metaaleffect, of glow in the dark, enzovoorts. Ontdek zelf alle mogelijkheden!

De juiste 3D-printer voor PLA

Wil je zelf 3D-printen met PLA filament? Dan is de eerste stap de aanschaf van een geschikte 3D-printer. Een printer die speciaal is ontwikkeld voor het werken met PLA, is de Creality Ender-3. Toch is deze printer ook voorzien van een heated bed, waardoor het mogelijk is om ook met andere soorten filament te experimenteren. Bovendien is deze 3D-printer een echte aanrader voor beginners, zodat jij snel aan de slag kunt en 3D-printen in de vingers hebt!

Aanbevolen artikelen