Een grote aankoop doen? Tips voor de financiering! 

grote aankoop

Een grote aankoop, we komen er allemaal wel een keer voor te staan. Denk aan de aanschaf van een nieuwe auto, een grootschalige verbouwing of de aanbouw van een geheel nieuwe ruimte in huis. Wanneer er veel spoed achter een grote uitgave zit, heb je verschillende mogelijkheden op het gebied van financiering. De beste manier is natuurlijk om het bedrag zelf bij elkaar te sparen. Maar hier heb je niet altijd alle tijd voor. Heb je niet genoeg spaargeld en ook geen tijd meer om het benodigde bedrag bij elkaar te sparen? Dan is een lening aanvragen misschien nog wel het enige alternatief. 

Bekijk hier een aantal tips om de financiering snel rond te krijgen en een beslissing te maken die echt bij jou en je financiële situatie past. 

Wat heb je nodig? 


Onderzoek eerst wat er precies nodig is. Welke uitgave wil je precies doen? Wat komt hier allemaal bij kijken? Stel jezelf ook enkele kritische vragen. Is het bijvoorbeeld écht nodig om deze grote aankoop nu al te doen? Geld lenen kost immers geld. Als er nog tijd is om te sparen, dan moet dit altijd de voorkeur hebben. Bedenk tevens of je kunt besparen op deze grote uitgave. 

Ben je bijvoorbeeld toe aan een nieuwe keuken en functioneert de huidige écht niet meer? Dan is hier veel haast bij. Een keuken kun je echter zo duur maken als jezelf wilt. Is die ultra de luxe inrichting echt noodzakelijk of zijn er dingen die je van je wensenlijstje af zou kunnen strepen? Kies enkel voor de basis en breidt eventueel uit zodra jouw financiële situatie dit weer toelaat. 

Vraag verschillende offertes op 


Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende aanbieders. Groot voordeel is dat je door dit grote aanbod dus ook ongelooflijk veel keus hebt. Zo kun je eenvoudig veel geld besparen. Simpelweg door meerdere offertes op te vragen en goed te onderhandelen. 

Wist je dat je ook op een grote uitgave kunt besparen door de verschillende mogelijkheden te bekijken? Je kunt bijvoorbeeld een nieuwe auto bij een autodealer kopen, maar je kunt ook sites als Marktplaats of Autoscout gebruiken om een tweedehands voertuig op de kop te tikken. 

Wat kun je maximaal besteden? 


Het is niet alleen belangrijk om te weten hoe je iets gaat financieren, maar ook om inzicht te krijgen in je budget. Weet wat je maximaal kunt uitgeven. Je kunt niet blijven lenen. Er is altijd een maximum budget. Weet ook hoe de lening jouw koopkracht de komende tijd zal beïnvloeden. Het is noodzakelijk om hier meer inzicht in te krijgen, zodat je straks niet in de financiële problemen terecht komt. 

Heb je altijd al moeite gehad om het inzicht in je financiële situatie te behouden? Heb je nooit goed geleerd om met geld om te gaan en merk je dat je dit heel lastig vindt? Dan is het wellicht ook goed om een budgetcoach in te schakelen. Dit is iemand die jou op de lange termijn enorm kan helpen bij het besparen van geld en een leven zonder al te veel financiële stress.

Aanbevolen artikelen