Dit zijn de meest voorkomende soa’s bij mannen

soa's bij mannen

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) kunnen iedereen treffen die seksueel actief is, ongeacht het geslacht of de seksuele geaardheid. Bij mannen in ons land zijn er enkele soa’s die opvallend vaak voorkomen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende soa’s bij mannen, wat ze zijn, hoe je ze kunt oplopen en hoe je kunt weten of je ze hebt. Gelukkig zijn de meeste soa’s eenvoudig te behandelen, bijvoorbeeld met antibiotica. Let vooral op als je onbeschermde seks hebt met wisselende partners!

Chlamydia

Chlamydia is de meest voorkomende soa in België. Vaak zijn de symptomen onopvallend of zelfs helemaal niet aanwezig. Het wordt veroorzaakt door bacteriën en kan worden opgelopen door onbeschermde seks. Mogelijke symptomen zijn pijn bij het plassen, afscheiding uit de penis en pijn in de teelballen. Niet iedereen heeft (al) deze symptomen. Chlamydia kan worden behandeld met antibiotica en geneest volledig als de behandeling correct wordt gevolgd. Het is mogelijk om met een chlamydia thuistest na te gaan of je al dan niet bent besmet.

Gonorroe

Gonorroe, eveneens veroorzaakt door een bacterie, wordt ook vaak aangetroffen bij mannen. Het wordt overgedragen via onbeschermde seks. De symptomen zijn vergelijkbaar met die van chlamydia, inclusief pijn bij het plassen. Gonorroe is behandelbaar met antibiotica, maar er zijn recentelijk gevallen van antibioticaresistente gonorroe vastgesteld, wat de behandeling bemoeilijkt. Volgens testforme.be kun je gonorroe krijgen op plaatsen waar slijmvliezen zitten. De penis, de anus, de keel en de ogen zijn risicogebieden. De ogen kunnen besmet raken door met een vieze vinger in de ogen te wrijven of doordat er sperma in het gezicht komt.

Syfilis

Syfilis wordt veroorzaakt door een bacterie. Het kan zich in eerste instantie uiten in de vorm van pijnloze zweren op de geslachtsdelen. Ook op de mond of op de tong kun je een wondje krijgen. Dit wondje heeft over het algemeen een harde buitenkant. Als het niet behandeld wordt, kan syfilis ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is gelukkig eenvoudig behandelbaar met antibiotica. Hoewel mannen die met andere mannen seks hebben beduidend vaker besmet raken met syfilis, kunnen ook heteroseksuelen besmet raken. Op syfilis kun je pas testen als de bacterie voldoende is gegroeid. Dit kan vanaf vier weken na de onbeschermde seks.

Genitale herpes

Genitale herpes wordt veroorzaakt door het HSV-virus. Het wordt overgedragen via huid-op-huidcontact tijdens de geslachtsgemeenschap. Symptomen zijn pijnlijke blaasjes of zweren op de geslachtsdelen. Er kunnen ook anale klachten optreden, zoals pijn aan het rectum en de anus. Ook obstipatie komt voor. Hoewel er geen genezing mogelijk is bij herpes, kunnen antivirale medicijnen helpen. Het virus draag je levenslang met je mee. Wees daarom extra voorzichtig bij toekomstig contact, ook als je een vaste relatie hebt, want je bent besmettelijk voor al je sekspartners.

Hiv

Hiv of het humaan immunodeficiëntievirus is een virus dat het immuunsysteem aantast. Het wordt overgedragen via onbeschermde seks, gedeelde naalden of van moeder op kind tijdens de geboorte. Het kan zich tot aids ontwikkelen als het niet wordt behandeld. Hoewel er ondanks enkele recente doorbraken over het algemeen nog geen genezing mogelijk is, kunnen antiretrovirale medicijnen het virus onder controle houden. Bij mannen schuilt het hiv-virus in sperma en in voorvocht, dus het is belangrijk om altijd een condoom te gebruiken. Bij zowel mannen als vrouwen zit het virus ook in het vocht van de anus, dus draag ook bij anale seks zeker een condoom!

Aanbevolen artikelen