Het leven wordt duur: alternatieven voor de aanschaf van een auto

alternatieven voor auto kopen

“Alles wordt duurder”. Voorheen hoorde je die woorden in het buurtcafé en wuifde je ze weg, maar in deze tijd is dat moeilijk. Brandstof, energie, huizen, het zijn voor de meeste mensen eerste levensbehoeften die nu fors in prijs stijgen. Dan wordt zoiets als het kopen van een auto een hele expeditie, laat staan de vaste lasten. Aanschafprijs, onderhoudskosten, wegenbelasting, verzekeringen: bespaar erop door voor een alternatief te kiezen.

To lease or short lease?

Stel jezelf de vraag: wanneer heb ik daadwerkelijk een auto nodig? In de Lage Landen zijn met het openbaar vervoer zelfs de meest afgelegen gehuchten bereikbaar. Daarnaast is er het stalen ros waarop we ons hier massaal verplaatsen, de goeie ouwe fiets. Maar de wereld van het leasen is ook een optie, om toch de geneugten van sneller en eigen vervoer te mogen ervaren. De lease auto is niet meer altijd het peperdure model waarin louter succesvolle zakenmannen zich verplaatsen, er zijn ook occasions beschikbaar. Short lease is een duurzame manier om tijdelijk een vierwieler tot je beschikking te hebben, vaak kan dit al voor de duur van een maand. 

Delen: maak goede afspraken

Waar veel gezinnen met een ander huishouden een caravan of vakantiehuis aanschaffen en het gebruik afwisselen, is dit ook een idee voor de personenauto. Daarbij moet je wel goede afspraken maken om misverstanden en irritatie te voorkomen. De kosten zijn zo maar de helft, zodat autobezit – zij het parttime – aantrekkelijker wordt. Over delen gesproken: er zijn diverse apps om incidenteel van een auto gebruik te maken, als je een gezamenlijk aangeschafte deelauto niet ziet zitten. Car2Go, MyWheels en Greenwheels bijvoorbeeld. Duurzaam en superhandig!

Vakantie: een auto of camper huren

Je wilt op vakantie niet het vliegtuig pakken, uit ‘vliegschaamte’ of juist omdat je een roadtrip avontuurlijker vindt. Denk dan eens aan de gewone huurauto. Ook in deze branche wordt steeds duurzamer en budgetvriendelijker gedacht. Zo zijn er huurauto’s waar reclame op staat, hetgeen de prijs drukt omdat de adverteerder een deel van die huurprijs vergoedt – zijn bedrijfsnaam is zo immers overal op de weg te zien. Wil je de roadtrip nog wat opwindender maken, kies dan voor een camper. Huur deze via particulieren op Goboony of Camptoo. Het is zowel duurzaam als sympathiek wanneer eigenaren de camper die ze tijdelijk niet gebruiken, aan anderen beschikbaar stellen voor een schappelijke prijs. Daarnaast scheelt het jou in kosten omdat je in een rijdend vakantiehuisje Europa intrekt. Zo zie je maar: veel dingen worden duurder, maar wie slim denkt is op andere vlakken juist goedkoper uit.

Aanbevolen artikelen