Hier moet je op letten bij de aanschaf van een rubberboot

rubberboot

Steeds meer mensen kopen een rubberboot met motor en ontdekken het enorme gevoel van vrijheid wat je op het water hebt. Voordeel van zo’n boot is dat hij licht is waardoor je geen vaarbrevet hoeft te halen, en de boot daardoor erg makkelijk mee kunt nemen. Aangezien je een rubberboot moet oppompen, heb je ook geen stalling nodig om hem op te slaan, of een trailer om hem te vervoeren; een opblaasboot past namelijk in zo’n beetje elke kofferbak. Serieuze rubberboten hebben daarnaast een stevig romp, waardoor ze erg goed tegen een stootje kunnen.

Recreatie- of vakantie boot

Door bovenstaande redenen worden dit soort boten steeds vaker als recreatie- of vakantie boot gekocht. Mensen die een grotere boot hebben, hadden de opblaasbare boot al veel eerder ontdekt als bijboot voor hun primaire boot. Als je echter een rubberboot gaat kopen zijn er wel wat zaken waar je op moet letten. Het eerste onderscheid dat je moet maken is of je een rubberboot wil, of een rib. Deze twee worden vaak door elkaar gehaald, maar het verschil is makkelijk te herkennen: een rubberboot heeft een zachte bodem, waar lucht in wordt gepompt, en een rib heeft een harde bodem van bijvoorbeeld hout of aluminium.

Maak je wensen inzichtelijk

Zorg dan ook, voordat je een rubberboot gaat kopen, dat je je wensen duidelijk hebt, zodat je gericht kan zoeken naar de ideale boot voor jou. Er bestaan ontzettend veel verschillende merken, maar ook verschillende typen rubberboten, waardoor de verschillen onderling enorm kunnen zijn. Doe dus goed onderzoek, zodat je weet wat je wil en waar je naar op zoek bent.

Aanschaffen van een buitenboord motor

Naast de boot, moet je ook een buitenboord motor aanschaffen. Soms zit deze al bij de boot die je koopt, maar vaak moet je op zoek naar een ‘losse’ motor. Als dat het geval is, dan is het erg belangrijk dat je bij de aanschaf rekening houdt met de specificaties van de boot. Grootte en gewicht hebben namelijk invloed op het type motor dat je moet aanschaffen.

Houdt rekening met de spiegelhoogte

Houdt bij de zoektocht naar een motor bijvoorbeeld rekening met de spiegelhoogte van de boot, omdat deze grote invloed heeft op welke motor je moet aanschaffen.Is de spiegelhoogte lager dan 50 cm, dan moet je op zoek naar een kortstaart motor. EEn langstaart motor dient te worden gekocht voor rubberboten met een spiegelhoogte tussen de 40 en 75 cm.

Koop bij een erkend bedrijf

Voor de uiteindelijke aanschaf raden wij je aan om deze te doen bij een erkend bedrijf. Daar kun je namelijk ook vaak tweedehands rubberboten vinden waar je garantie op krijgt. Koop je een tweedehands boot bij een particulier, dan loop je het risico later gebreken te vinden en die nergens te kunnen verhalen. Een rubberboot is namelijk best kwetsbaar en als je daar niet goed mee omgaat, door deze bijvoorbeeld niet goed te onderhouden, kan zo’n boot makkelijk kapot gaan. Oriënteer je dus goed en probeer altijd garantie te krijgen.

Aanbevolen artikelen