Waar op te letten bij een verzekering voor een tweedehands auto?

audi a1

Steeds meer mensen kopen een tweedehands auto in plaats van een nieuwe. Dat scheelt namelijk erg veel in prijs en je kunt makkelijk erg jonge tweedehands auto’s vinden. Vaak kosten die minder dan de helft van 6 maanden daarvoor. Een audi a1 tweedehands is zo gevonden, net als elk ander merk, model of type. Je hoeft dus niet meer een paar jaar te wachten voor een bepaald nieuw model betaalbaar wordt. Dit heeft sterk de verkoop van tweedehands auto’s doen stijgen. Als je echter zo’n tweedehands auto koopt, moet je ook goed nadenken over de verzekering daarvan. En daar helpen we je bij. Lees dus verder als je alles wil weten over de verzekering van een tweedehands auto in België. 

Onverzekerd mag je geen meter rijden

Zodra de auto op je naam staat, ben je verantwoordelijk voor het afsluiten van een autoverzekering. Je mag namelijk geen meter rijden als de auto niet verzekerd is, zelfs geen 100. Welke autoverzekering het beste is voor je tweedehands auto, hangt van meerdere factoren af. Bijvoorbeeld het type en de leeftijd van de auto. Vaak betaal je minder premie voor een kleine auto die weinig weegt. 

Andere factoren die de premie bepalen

Een auto die groot en snel is, kan meer schade veroorzaken en daarvoor zal dan ook meer premie moeten worden betaald. Ook wordt gekeken naar de uitstoot om deze premie te bepalen. Houdt dus rekening met al deze zaken. 

Je oude verzekering loopt 16 dagen door

Had je al een auto en heb je die verkocht voor de aankoop van je tweedehands auto? Dan ben je vanaf de verkoopdatum voor 16 dagen gedekt met de autoverzekering van je vorige auto. Het is verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeraar of makelaar om de nieuwe autoverzekering te regelen. Had je nog geen auto? Dan moet je een nieuwe autoverzekering nemen voor je de weg op mag.

Parkeer de auto niet onverzekerd op de openbare weg

Goed om te weten: zelfs parkeren op de openbare weg is verboden zonder nummerplaat of geldige autoverzekering in België. Als je dus niet direct je nieuwe auto gaat verzekeren, moet je deze ergens op privé terrein kunnen zetten. Anders riskeer je een boete en die is behoorlijk.

Welke autoverzekering voor je tweedehandsauto?

De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid is in België wettelijk verplicht. Die zal de materiële en lichamelijke schade van de tegenpartij vergoeden als je bij een ongeval aansprakelijk bent. Niet voor niets dat deze dus verplicht is.

Mini-omnium verzekering

De mini-omnium is ideaal als je tweedehands auto maar een paar jaar oud is. Je betaalt gemiddeld een derde van de prijs van een full omnium, maar bent wel nog altijd verzekerd tegen brand, diefstal, glasbreuk, natuurkrachten en aanrijding met een dier. De voorwaarden kunnen onder verzekeraars verschillen, dus let hier goed op bij het eventueel afsluiten van je auto verzekering.

Full omnium verzekering

De full omnium is een flink stuk duurder dan de mini-omnium die we hierboven bespraken. Je verzekering dekt dan bovenop de schade verzekerd in de mini-omnium, ook je eigen materiële schade en vandalisme. Vooral bij nieuwe en nieuwere auto moet je eigenlijk wel voor deze verzekering kiezen. De kleinste schade aan zo’n auto kost al direct flink wat geld. Bij sommige verzekeraars zijn er speciale full omniumverzekeringen voor tweedehands auto’s te vinden en als je een auto hebt die nog een behoorlijke dagwaarde heeft, is dit de verstandigste optie. 

Aanbevolen artikelen