Hoe je een centraaldoos installeert

centraaldozen

Centraaldozen zijn eigenlijk lasdozen die gebruikt worden om elektriciteitsdraden van wandcontactdozen, schakelaars en voedingen met elkaar te verbinden, waarbij het deel uitmaakt van een centraaldozensysteem. Dit is dan weer een buizensysteem waarbij vanaf de groepenkast, per groep, buizen lopen en die op één plaats worden samengebracht in een centraaldoos. Vaak bevindt zich in één ruimte, een centraaldoos waar alle schakelaars en wandcontactdozen op zijn aangesloten. Indien zich meerdere centraaldozen in een ruimte bevinden, dan zijn deze onderling met elkaar verbonden. Hoe installeer je zo’n centraaldoos eigenlijk?

Centrale plek aan het plafond

Een centraaldoos wordt gemonteerd op een centrale plek in het plafond, in de vloer of in een wand. Vaak wordt zo’n centraaldoos dan gemonteerd boven een lichtpunt in het plafond van een gebouw. Vanuit de centraaldoos lopen leidingen in een stervorm naar al het schakelmateriaal in een ruimte. 

Wat heb je nodig om een centraaldoos te installeren?

Om een centraaldoos te installeren heb je de volgende spullen nodig: centraaldoos, centraaldoos deksel, correctiering centraaldoos (optioneel), kabel snoer trekontlasting (optioneel), schroevendraaier, boormachine, boor, twee houten latten.

Vanaf een plafond werkt een centraaldoos het beste

Omdat vanuit een lichtpunt in het plafond alle schakelaars en wandcontactdozen eenvoudig bereikbaar zijn en omdat je vanaf daar een afdekplaat makkelijk weg kunt werken, wordt zo’n lichtpunt in het plafond dus vaak gebruikt als plaats voor de centraaldoos. In de muur of grond is het veel moeilijker om zo’n afdekplaat weg te werken.

Zorg ervoor dat je er in de toekomst nog bij kunt

Zorg er bij het installeren van de centraaldoos wel dat je er in de toekomst nog makkelijk bij kunt. Beter kun je die dus niet in je muur of isolatiemateriaal verwerken. Dit is niet goed voor de isolatie van je woning, maar het maakt het ook moeilijker in de toekomst om de centraaldoos te vinden. Ga je hem toch wegwerken, zorg dan dat je duidelijk aangeeft waar deze centraaldoos zit.

De centraaldoos installeren

Bevestig de centraaldoos met de schroeven en de schroevendraaier, of boormachine, tegen de twee houten latten, zodat de centraaldoos in het midden van de twee latten komt te zitten. Leg de centraaldoos op het houten raamwerk van het plafond.

Daarna kunnen alle elektriciteitsdraden van voedingen, schakelaars en wandcontactdozen via vaste en/of flexibele buizen naar de centraaldoos worden geleid. 

Flexibele buis met draad

Bij langere lengtes installatiebuis, adviseren wij om voor installatiebuizen van 19mm diameter te gaan. Dit maakt het trekken van kabels een stuk eenvoudiger. Als je dat niet wil doen, kun je ook kiezen voor een flexibele buis met draad.

Aanbevolen artikelen