Halogeenlamp, is die nou verboden of niet?

halogeenlamp

Net als de gewone gloeilamp is de halogeenlamp ook in de ban. Eigenlijk is er al een tijdje een verbod. Toch verkopen veel winkels gewoon nog halogeenlampen. Net als gloeilampen. Hoe zit dat en wat zijn eigenlijk goede alternatieven?

Verboden

Hoewel halogeenlampen zijn verboden, zie je ze nog overal in de winkels. Dat komt omdat winkels hun voorraad nog mogen verkopen. En dat is maar goed ook, stel dat iedereen alles weg moet gooien. Stel je hebt op je bureau een prachtige industriële tafellamp, maar daar moet wel een halogeenlamp in; hoe handig is het dan dat je die gewoon nog kunt kopen? Die nieuwe tafellamp kun je uitstellen tot de voorraad overal op is. Afval is er immers al genoeg, weggooien is simpelweg verspilling.

Productie

We weten nog uit het verleden dat gloeilampen ook nog jaren verkocht werden, toen ze eenmaal verboden waren. Sterker nog: veel winkels hebben ze nog steeds op voorraad. En dat terwijl ze volgens Europese eisen sinds 2009 niet meer geproduceerd mogen worden. Overigens zijn niet alle lampen verboden, het gaat specifiek om een paar soorten fittingen. Daarnaast zijn er wel prachtige alternatieven op de markt gekomen. Van halogeenlampen wordt gezegd dat ze naast veel licht ook veel warmte geven. Alternatieven houden het bij het geven van verlichting.

Het alternatief

Voorlopig kunnen we nog gewoon de lamp kopen die we willen: gloei, halogeen of led. In plaats van halogeenlampen koop je waarschijnlijk binnenkort alleen nog ledlampen. Ook bij ledverlichting geldt dat het aan verandering onderhevig is. We zijn nog lang niet uitontwikkeld, in deze technologische wereld. Grote kans dus dat er na ledverlichting nóg energiezuinigere varianten op de markt komen. De Europese standaarden veranderen niet alleen continue, ook zijn de wensen van de consument aan verandering onderhevig en vinden we duurzaamheid maar wat belangrijk. De tijd zal het leren.

Aanbevolen artikelen