Wat een doorlopend krediet is

verschillende soorten leningen

Een doorlopend krediet is een flexibele vorm van geld lenen, die erg handig kan zijn als je een grote aankoop moet doen, of bijvoorbeeld een verbouwing die een tijdje duurt. Het afgeloste bedrag kan namelijk opnieuw geleend worden tot aan de vooraf afgesproken kredietlimiet als je al hebt afgelost, een beetje hetzelfde als bij rood staan.

De kredietlimiet

Bij een doorlopend krediet spreek je een kredietlimiet af met de kredietverstrekker, wat dan de maximale lening is. Je hoeft dit bedrag echter niet direct op te nemen, maar dit kan uiteraard wel. Je betaald wel rente en aflossing over de afgesproken kredietlimiet.

Een doorlopend krediet is erg flexibel


Het grote voordeel van een doorlopend krediet zit hem in de flexibiliteit. Je kunt steeds opnieuw geld opnemen tot aan het afgesproken leenbedrag. Heb je een gedeelte afgelost, en heb je toch weer wat extra geld nodig? Dan kun je weer geld opnemen tot de kredietlimiet is bereikt.

Rente en aflossing

Bij een doorlopend krediet betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Meestal is de aflossing ongeveer 2 procent van de afgesproken kredietlimiet of het uitstaande saldo, dit ligt aan het contract dat je hebt getekend. De looptijd en het rentepercentage zijn variabel, dat wil zeggen dat de rente dus kan stijgen of dalen tijdens de aflossingsperiode. Meestal geldt: hoe hoger de kredietlimiet, hoe lager het rentepercentage. Zodra de lening is afgelost en je geen extra geld meer nodig hebt, zet je de lening stop. Let op, dit gebeurd niet automatisch.

Nog even alle voordelen van een doorlopend krediet op een rijtje:

  • Een doorlopend krediet is flexibel, je kunt het opnemen en aflossen wanneer je maar wil.
  • Als je extra gaat aflossen bij een doorlopend krediet, betaal je geen boete zoals dat bij vele andere kredietvormen wel het geval is.
  • Je betaalt meestal alleen rente en aflossing over het uitstaande bedrag, waardoor deze dus ook flexibel zijn. Heb je even een periode meer geld nodig of wil je een grote uitgave doen, dan betaal je daarna een hogere rente en aflossing. Dit kun je echter weer ongedaan maken door sneller af te lossen.

Het grote nadeel van een doorlopend krediet is dat het rentepercentage niet vast staat en kan dus tijdens de looptijd stijgen. Vooral in een periode dat je veel van je krediet besteedt, kan dit snel oplopen. Let hier dus goed op en geef niet te makkelijk geld uit dat niet van jou is.

Aanbevolen artikelen