Mannen en de barbershop: match made in heaven?

Laten we eerst kort de geschiedenis van het ‘barbieren’ bespreken. Het woord komt van het Latijnse woord ‘barba’, wat ‘baard’ betekent. Het beroep stamt al uit de prehistorie, waar mensen hun haar knipten om het kwaad uit hun ziel te verwijderen. Het haar knippen voor modieuze redenen begon al in de tijd van de oude Grieken. In de Middeleeuwen was een mannen kapper meer dan iemand die alleen maar het haar kapte van mensen. Zij waren naast kapper tevens chirurg en tandarts. Uit deze tijd komt dan ook de karakteristieke wit-rode paal die je bij de ingang van barbershops ziet. Dit stellen de verbanden voor die na het verlaten van de patiënt buiten werden opgehangen om te drogen en in elkaar verstrikt raakten.

Pas sinds een paar jaar begint ook in Nederland de populariteit van een mannen barbier, of mannen kapper, te groeien. Maar waarom gaan mannen hier nu precies naar toe?

Laten we het eerst hebben over de sfeer die in een barbershop hangt. In een gewone kapsalon zitten mannen naast vrouwen die onder een droogkap de verf laten intrekken en moeten zij verhalen aanhoren over de bevalling van de buurvrouw van een vriendin. Dit is niet echt waar een man op zit te wachten.

Echter, in een kapper voor mannen staan barbieren met tatoeages en coole kapsels en baarden die on point zijn. De mannen krijgen een biertje of whisky aangeboden terwijl zij zichzelf laten pamperen. Een heel verschil dus met een gewone kapsalon. Als ‘echte’ mannen onder elkaar, onder het genot van een ‘mannelijk’ drankje.

Daarnaast heeft het gaan naar een mannen barbier iets speciaals, iets unieks. Je betaalt misschien iets meer dan in een normale kapperszaak, maar je geniet ook van een belevenis. Je hebt een leuk verhaal op die verjaardag ’s avonds en iedereen zal onder de indruk zijn.

Als je denkt aan een echte barbershop, denk je aan vakmanschap. De tondeuse wordt niet gewoon op het haar gezet: een barbier is drie kwartier bezig om het kapsel en de baard precies naar wens te knippen. Dit gebeurt niet in een gewone kapsalon.

Er dreigt natuurlijk wel een gevaar in een bezoekje aan een kapper voor mannen: het resultaat is zo goed, dat je nergens anders meer heen wilt. Mannen gaan gemiddeld vaker naar de kapper dan vrouwen, namelijk zo’n drie keer per maand. Maar heb je eenmaal het gewenste kapsel, dan wil je dit natuurlijk ook wel zo houden, toch?

Aanbevolen artikelen