Met een digitale piano kun je je dochter hemels gelukkig maken. Welke model past echter het best bij haar?

digitale piano

Je jongste dochter is op weg om een heuse piano virtuoze te worden. Na haar eerste ervaringen met een piano op de muziekles twee jaar geleden is ze helemaal verkocht. Ze gaat maar liefst twee keer per week naar haar pianoles, waar haar pianolerares vol lof of haar spreekt en het iedere keer weer moeite kost om haar daar weg te krijgen. Ze is zo passievol over het instrument dat je er steeds vaker over zit te denken om een echte piano voor haar te kopen. 

Op dit moment oefent ze thuis namelijk nog op een reeds wat ouder keyboard dat je twee jaar geleden voor een goed prijsje op een tweedehandsmarkt voor haar kocht. Op dat moment had je ook niet kunnen vermoeden dat het pianospelen zo’n belangrijke rol in haar leven zou gaan spelen, waardoor het je destijds de juiste aankoop leek. 

Je dochter is een virtuoze die zelfs al haar eigen stukken heeft gecomponeerd

Maar inmiddels zijn er twee jaren voorbij en is niet meer bij de piano weg te krijgen. Ze heeft zelfs al haar eigen stukken gecomponeerd, iets waar je nooit over had kunnen dromen toen je haar een paar jaar geleden naar haar eerste oriënterende muziekles stuurde. Vandaar dat het tijd is om eens verder te gaan kijken naar de mogelijkheden om je dochter nog een stap verder de goede weg op te helpen. 

Een echte authentieke piano is niet echt een optie. Je hebt er ten eerste geen budget voor en daarnaast weet je ook niet goed waar je zo’n instrument thuis weg moet zetten. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook allerlei digitale piano’s te verkrijgen, waarop je besluit je eens verder te verdiepen in wat er zoal allemaal mogelijk is. Gelukkig raadde een vriend je aan om eens wat verder te lezen op het internet en zodoende kwam je uit bij een artikel op Techgeek.be. Check dit artikel voor meer informatie over digitale piano’s!

Er zijn heel wat verschillende modellen digitale piano’s leverbaar vandaag

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende soorten digitale piano’s te verkrijgen. Deze zijn een stuk goedkoper dan de echte piano’s en brengen daarnaast ook de nodige voordelen met zich mee. Echte piano’s hebben sinds 1885 vrijwel allemaal 88 toetsen. Dat is een bereik van zeven octaven plus een kleine terts. Ditzelfde concept is daarom vanzelfsprekend ook toegepast in digitale piano’s.

Digitale piano’s hebben 88 gewogen toetsen. Dat wil zeggen dat wanneer je een indruk maakt op een toets, er een opname wordt gemaakt van deze noot met een bepaalde druk. Deze druk komt overeen met dezelfde druk als wanneer je op een akoestische piano zou spelen. Elke noot is op deze manier voorzien van een bepaald aantal opnames onder verschillende drukken. Als je de noot zachtjes speelt, zal deze overeenkomen met wanneer je deze noot zachtjes op een akoestische piano speelt. 

Naast het feit dat digitale piano’s op deze manier dezelfde eigenschappen kennen als akoestische piano’s,  zijn er daarnaast ook een aantal andere voordelen voor het kiezen van een digitale piano. Omdat de digitale versie geen snaren heeft, is deze ook in onderhoud aanzienlijk makkelijker dan een akoestisch model. Om dezelfde reden hoeft een digitale piano dan ook nooit gestemd te worden, iets waar je met een akoestische versie zeker rekening mee moet houden. 

De voordelen van een digitale piano zijn talrijk vergeleken met een akoestische

Daarnaast is de ruimte die in beslag wordt genomen door een digitale piano een stuk minder en bovendien een stuk flexibeler dan bij een conventionele versie. Mocht je het te druk vinden in de kamer, dan kun je de digitale piano ook binnen een handomdraai naar elders in je woning verplaatsen, zodat je dochter ongestoord kan blijven oefenen als jij bijvoorbeeld bezoek in huis krijgt. Bovendien kun je ook heel gemakkelijk een koptelefoon in een digitale piano pluggen. Hierdoor hoeft je dochter ook niet vervelend je kant op te kijken als zij zit te spelen en jij via de telefoon een discussie voert met een collega of familielid. 

Zoals je ziet heeft een digitale piano behoorlijk wat voordelen ten opzichte van een akoestische versie. Je bent er zeker van dat je dochter helemaal in haar nopjes zal zijn als je straks met een nieuw instrument voor haar thuis komt. Zorg er voor die tijd echter wel voor dat je verschillende modellen op een rij zit, zodat je goed kunt overwegen en na kunt gaan wat straks voor haar de beste keuze zal zijn.

Aanbevolen artikelen