Zelf een BBQ bouwen? Zo doe je dat!

stenen bbq bouwen

Als de zomer er weer aan komt hebben we allemaal zin om weer lekker de hele dag buiten te zijn. En waarom zou je dan ook niet gewoon lekker buiten je eten klaar maken? Precies! We hebben hier over de barbecue! De meeste mensen hebben wel ergens een barbecue staan, maar een echte grillmaster wil met dit weer natuurlijk zelf een steen bbq bouwen! Nu vraag je je misschien af: Hoe maak je zelf een barbecue? Zodat jij deze zomer de beste BBQ organiseert. We geven je het antwoord!

Hoe maak je zelf een barbecue en hoe werkt een stenen barbecue?

Een diy bbq bouwen kan zo simpel zijn als een roostertje op een verhoging leggen en daaronder brandende kolen te plaatsen. Het ziet er misschien niet zo mooi ut, maar je improviseert met hele simpele materialen al snel een manier om buiten te koken. Fijn als je aan het kamperen bent en honger hebt gekregen van al die buitenlucht dus.

Het principe van een stenen bbq bouwen is zo simpel dat er niet zo veel aan uit te leggen valt. Er zijn grofweg drie onderdelen te benoemen: een verhoging waar je rooster op kan rusten, een plek waar je de gloeiende kolen neer kunt leggen en het rooster waar je je vlees op legt om het te grillen. Een diy bbq bouwen is dus voor een beetje klusser prima te doen!

Wij vinden dat een echte bbq van steen gemaakt moet zijn. Daarbij is een stenen bbq bouwen een leuke klus! Stenen zijn het perfecte materiaal voor jouw nieuwe grillspot, omdat ze bestand zijn tegen vuur en hoge temperaturen. Daarbij zijn stenen betaalbaar en vind je ze makkelijk bij de bouwmarkt. Zo ben je niet te lang op jacht naar de juiste materialen en begin je snel met het stenen bbq bouwen. Naast de stenen voor de barbecue heb je ook een rooster nodig. Je vindt deze benodigdheden ook bij een goed gesorteerde bouwmarkt. Je kunt natuurlijk de materialen voor het stenen bbq bouwen ook op internet bestellen, ze worden dan gewoon thuis bezorgd.

Welke stenen voor BBQ?

Bij het bouwen van een bbq heb je de keuze uit allerlei verschillende steensoorten. Let goed op dat de stenen die je wilt gebruiken ook vuurvast zijn. Niet elke steensoort kan goed tegen hitte, en springende stenen kunnen gevaarlijk zijn. Vuurvaste bakstenen zijn eenvoudig te vinden en een perfecte keuze voor je barbecue, maar ook de rustieke flagstones kunnen goed tegen hitte. Welke steensoort je ook kiest, vraag even goed na of je deze veilig in kunt zetten voor je bouwproject.

DIY BBQ bouwen: Hoe bouw je een stenen barbecue en hoe werkt een stenen barbecue ?

We hebben de vraag ‘Hoe werkt een stenen barbecue’ nu beantwoord. Een diy bbq bouwen begint met een visie en de juiste materialen. Een roostertje op wat stenen is prima als je even niks anders voorhanden hebt, maar als je “Diy BBQ Bouwen” in de zoekmachine typt, vind je een aantal indrukwekkende resultaten. En daar zijn we natuurlijk op uit!

Om het je wat makkelijker te maken kun je de klus in verschillende stappen onderverdelen. Het stappenplan ziet er dan als volgt uit:

Stap 1 – Zoek een goede plek voor de barbecue

Je kunt lang nadenken over het type stenen dat je voor je barbecue wilt gebruiken en hoogte die jij het handigst vindt. Maar het begint natuurlijk allemaal met een goede plek! Omdat je geregeld tussen de barbecue en de keuken heen en weer zult lopen, kan het handig zijn om de barbecue in de buurt van de keuken te bouwen. Let ook op de omgeving; zet je barbecue niet vlak naast planten, struiken of hekken om ongelukken en brandgevaar te voorkomen. Plekken in de tuin waar je doorgaans veel wind hebt zijn daarbij ook minder geschikt voor een bbq.

Stap 2 – Houd rekening met wet-en regelgeving

Hoewel je het recht hebt om in je tuin de bbq aan te steken, zijn de regels rondom open vuur wat strenger. Als het om een het bbq bouwen gaat is er op die regels een uitzondering gemaakt, maar een open vuurtje met een provisorisch rooster zou weleens voor gedoe kunnen zorgen. Ook een brandgevaarlijke barbecue komt niet door de keuring – in ieder geval niet bij de buren! Hou het bbq bouwen dus voor iedereen leuk en werk netjes en veilig.

Stap 3 – Kies je steensoort en bepaal de maat

Je kunt voor een barbecue verschillende steensoorten gebruiken. We zien varianten van flagstone, maar ook bakstenen zijn uitermate geschikt om voor diy bbq bouwen. Afhankelijk van de soort zal je techniek van het bbq bouwen wat verschillen. Vierkante stenen stapel je eenvoudig op elkaar, bij onregelmatige stenen zul je wat meer moeten puzzelen om het gewenste resultaat te bereiken. Voordat je beging is het ook slim om een inschatting te maken van de uiteindelijke maat van je bbq. Bedenk hoeveel ruimte je hebt, hoe groot je rooster is en wat je ideale werkhoogte is.

Stap 4 – De stenen leggen bij het stenen bbq bouwen

Je bent nu klaar om je basis te gaan bouwen. Lees de instructie op je specie en maak deze volgens de instructies aan. Let bij het leggen van de eerste laag goed op dat je de juiste maat aan houdt, smeer de eerste laag af met specie en begin aan de volgende laag. Als deze goed ligt, vul je de voegen. Dit proces herhaal je tot je de gewenste hoogte bereikt hebt. Ter vergelijking, een aanrecht is ongeveer 90 centimeter hoog. Om te zorgen dat je bbq goed stevig is, gebruik je een waterpas bij het bbq bouwen om te controleren of je de lagen mooi recht op elkaar legt.

Stap 5 – Het plaatsen van de metalen beugels en de grill

Plaats de metalen beugels op de laatste steenlaag van de barbecue. Zorg ervoor dat u de beugels in de mortel plaatst, niet alleen op de stenen. De beugels zijn bedoeld om de grill vast te houden, dus plaats de metalen grill op de beugels nadat je de beugels in de specie hebt vastgezet. Wacht tot de mortel een paar dagen droog is voordat je je nieuwe aanwinst in gebruik neemt.

Stenen BBQ bouwen: Nog een paar tips bij het bouwen van een diy stenen bbq

Een bbq bouwen doe je op een veilige plek, het liefst in de buurt van je keuken
Zorg ervoor dat je het cement op de juiste manier aanmaakt, kijk per soort even hoe je dit het beste doet
Het goede gereedschap is bij het bbq bouwen het halve werk en meten is weten: zorg bij het stenen bbq bouwen voor een waterpas, een meetlint en een plakspaan om het beton mee aan te smeren. Een oude doek om je spaan schoon te houden zijn bij het stenen bbq bouwen ook geen overbodige luxe

Wil je de samen je nieuwe bbq bouwen, of doe je het bbq bouwen toch liever alleen. Een DIY BBQ bouwen is een klusje dat prima geschikt is voor de beginnende klusser. Mocht je dus jongere bouwers in je omgeving hebben, dan is dit een prima moment om ze mee te laten helpen met het stenen bbq bouwen. Zo geniet je straks extra van die gezellige etentjes van je eigen diy stenen bbq.

Aanbevolen artikelen