Online een fiets kopen, waar moet je allemaal op letten?

online fiets kopen

Wil je een fiets kopen, dan kun je naar de eerste de beste fietsenwinkel gaan, maar tegenwoordig bestellen steeds meer mensen hun fiets bij een online fietsenwinkel. En online een fiets kopen kan ook heel gemakkelijk en snel gebeuren. Dit scheelt je tijd die je moet vrijmaken om een winkel te bezoeken en de fiets wordt netjes bij je thuis afgeleverd. Het enige verschil met fysiek een fiets kopen is dat je geen testrondje kunt rijden. Maar een goede webshop heeft bij elke fiets goede foto’s en een duidelijke beschrijving, zodat je exact weet welke fiets jij thuis geleverd krijgt. Waar moet je wel op letten als je online een fiets gaat kopen?

Het soort fiets

Het is natuurlijk prettig als je al weet welk soort fiets je wilt. Wil je een omafiets, een racefiets, een mountainbike of is een elektrische fiets wel iets voor jou? Als je nog niet weet welke fiets je wilt, dan kan je op het internet legio websites vinden die exact uitleggen waar alle soorten fietsen aan voldoen. Zo kun je gemakkelijk thuis al beslissen welke fiets voor jou geschikt is. Als je namelijk al weet welke fiets je wilt, kun je in de webshop alle overige soorten wegfilteren en dat scheelt een hoop tijd.

De afmetingen (framematen)

Als je in de winkel een fiets koopt, dan kun je inderdaad een fiets uitproberen. Belangrijk om te weten is of deze niet te groot of te klein is. Als je online je fiets besteld, dan moet je de framemaat weten, om te voorkomen dat de fiets niet de juiste afmetingen heeft. Heeft je oude fiets de goede framematen? Dan neem je dezelfde maten over bij je bestelling. Weet je de framemaat niet? Meet de binnenzijde van je been op, van kruis tot de grond. De uitkomst hiervan vermenigvuldig je met 0,66. Je hebt dan een richtlijn wat de framemaat van jouw fiets moet worden.

Remmen

Let ook op welke soort remmen je wilt hebben. Als je geen handremmen gewend bent en niet de noodzaak inziet om hier op over te schakelen, dan bestel je gewoon een fiets met de oude vertrouwde terugtrapremmen. Bij handremmen heb je weer een keuze uit velgremmen, trommelremmen en schijfremmen. Informeer je ook nu weer goed wat de verschillende soorten remmen inhouden. Let er wel op dat je bij een fiets met terugtrapremmen weer geen versnellingen hebt.

Webshop met keurmerk

Er zijn vele webshops waar je fietsen kunt kopen. Veel webshops zijn gewoon betrouwbaar, maar er zullen altijd wat onbetrouwbare webshops tussen zitten. Dit is nu eenmaal één van de weinige nadelen van online shoppen. Je kunt het risico al flink verkleinen als je kiest voor een webshop die is voorzien van een keurmerk. Voor Nederland bestaan er twee soorten betrouwbare keurmerken: ‘Thuiswinkel waarborg’ en ‘Webshop Keurmerk’. Als je online fietsenzaak één van deze keurmerken heeft, weet je zeker dat je met een betrouwbare webshop van doen hebt.            

Aanbevolen artikelen