Pallets gebruiken: hout of plastic?

plastic pallets

Pallets zijn een fundamenteel onderdeel van de supply chain. Volgens onderzoek waren er in 2016 alleen al in Europa naar schatting meer dan 4 miljard pallets in gebruik. De meest voorkomende vorm is de vierweg blokpallet, omdat deze van alle kanten toegankelijk is. Er is geen wereldwijde standaard wat betreft de afmetingen pallet, ondanks e inspanningen van wereld vracht spelers en regelgevers om deze te standaardiseren.

De drie belangrijkste pallet standaarden zijn de europallet (EPAL), de International Standards Organization (ISO) pallets en de North American Standard Pallets, ook wel bekend als GMA (Grocery Manufacturers Association). Nu de wereldwijde transportkosten escaleren als gevolg van de stijgende kosten en geopolitieke conflicten, wordt het optimaliseren van het gebruik van pallets steeds belangrijker. Dit artikel leidt je langs een aantal feiten waarmee je rekening moet houden als je europallets gebruikt.

Wat zijn Europallets?

Europallets zijn pallets die voornamelijk in Europa worden gebruikt. Ze dateren uit de jaren zestig toen Europese spoorwegmaatschappijen samenwerkten om een ​​standaard pallet te ontwikkelen om het laden van vracht te vergemakkelijken. De European Pallet Association (EPAL) werd in 1991 opgericht om toezicht te houden op standaardisatie en kwaliteitscontrole te stimuleren. Het volgt een strikte reeks specificaties. Deze omvatten palletafmetingen, ontwerp, type, aantal spijkers per pallet en gebruikt hout.

Deze standaardisatie heeft het mogelijk gemaakt dat het vrachtvervoer van goederen wordt vereenvoudigd en de verzendkosten betaalbaar blijven. Standaardisatie maakt ook pallet reparaties mogelijk. Makers van pallets die voldoen aan de EPAL-eisen mogen hun logo gebruiken. Het logo vergemakkelijkt de identificatie bij het nemen van logistieke, laad- en reparatie beslissingen.

De belangrijkste materialen die worden gebruikt voor europallets

In Europa vind je pallets in twee hoofdmaterialen. Waaronder:

Houten pallets

Hout is het meest gebruikte materiaal bij de vervaardiging. Meer dan 90% van de pallets die in Europa worden gebruikt, is gemaakt van hout, vooral omdat het een gemakkelijk verkrijgbaar materiaal is. Bovendien is het goedkoper en gemakkelijk te repareren, recyclen of hergebruiken in vergelijking met alternatieven zoals plastic en staal.

De afweging wat betreft het gebruik van houten pallets is dat ze zwaarder zijn dan de plastic europallet. Dat maakt de gemiddelde brandstofkosten veel hoger. Bovendien breekt hout gemakkelijk en moet het regelmatig worden gerepareerd, om nog maar te zwijgen van de moeilijkheden bij het schoonmaken. Wanneer hout in contact komt met water of in vochtige omstandigheden wordt opgeslagen, raakt het gemakkelijk rot of ruikt het. Rotte onderdelen gaan gemakkelijk kapot. Dergelijke nadelen maken het gebruik van houten pallets een enorme hoofdpijn in gecontroleerde industrieën zoals voedsel-, drank- en farmaceutische producten.

Kunststof pallets

Het gebruik van plastic materialen voor pallets neemt toe omdat de moderne technologie helpt om concurrerender te worden. Kunststof pallets hebben bepaalde voordelen ten opzichte van hout. Waaronder:

  • Het materiaal is veel lichter, waardoor de totale vracht kosten lager zijn.
  • Ze zijn minder vatbaar voor breuk tijdens meerdere reizen.
  • Plastic is hygiënischer en niet absorberend.
  • Kunststof is gemakkelijk schoon te maken tussen en na gebruik en daarom ideaal voor bedrijven in de verbruiksgoederen sector.
  • Omdat plastic zeer bewerkbaar is, is het gemakkelijk aan te passen en te vormen naar verschillende vormen, ontwerpen en kleurtypes.
  • Kunststof pallets zijn stevig en hebben een langere levensduur dan houtsoorten. Dit maakt deze pallets handig voor industrieën of bedrijven die vaak producten verplaatsen.

Het enige grootste nadeel van plastic pallets zijn de hogere kosten vooraf.

Aanbevolen artikelen