Tips om je vloer te isoleren

vloer isoleren

Het isoleren van een vloer, of je nu een massieve houten, betonnen vloer of planken hebt is erg belangrijk. Een goed geïsoleerde vloer zorgt ervoor dat je huis energiezuiniger is en de rekeningen lager. Weten hoe je een vloer moet isoleren, afhankelijk van het type dat je hebt, is essentieel, maar met de juiste vloerisolatie kunnen jij en je gezin genieten van een hele reeks voordelen, dus het is het zeker waard. 

De voordelen van vloerisolatie zijn enorm: je huis kan hierdoor warmer zijn en kamers comfortabeler. En een huis met een grotere energie-efficiëntie en lagere rekeningen is ook een welkome verbetering, zeker met de huidige energieprijzen. De vloeren in oude huizen laten vaak warmte ontsnappen, maar gelukkig kan effectieve vloerisolatie hier een einde aan maken en vocht verminderen. Tegenwoordig heb je hier vele oplossingen voor, zoals Fermacell platen. Als je van je huis een energie zuinigere plek wil maken, zou zolderisolatie ook hoog op je lijst met verbeteringen moeten staan. Maar isoleer eerst een vloer met succes en je zult versteld staan ​​van de voordelen die het oplevert. 

Om een huis in het algemeen energiezuiniger te maken, kun je overwegen om zelf een vloer te isoleren en muurisolatie toe te voegen om ervoor te zorgen dat het hele huis zijn warmte vasthoudt. Als je een bestaande fundering gaat isoleren, heb je twee opties: je hele vloer opnieuw leggen of tijdelijk de vloer omhoog trekken om eronder te isoleren. Voor de laatste zul je een professional moeten inhuren.

Hoe kun je een bestaande vloer isoleren?

De beste manier om een ​​bestaande vloer te isoleren hangt af van het type vloer. Vloeren worden op twee manieren geconstrueerd: hangend of massief.

Hangende houten vloeren bestaan ​​uit vloerdelen die aan balken zijn genageld, vaak gedragen op ‘slaap muren’ van baksteen. Het is belangrijk dat de onderzijde van een zwevende vloer wordt geventileerd om vochtophoping te voorkomen. Het grootste probleem met hangende vloeren is ervoor te zorgen dat de vochtige lucht eronder goed wordt geventileerd, want als dit niet correct wordt gedaan, kan dit leiden tot schimmelgroei en houtrot. Om dit te bereiken zijn aan de onderkant van de wanden roosters verwerkt die een dwarse tocht mogelijk maken. Dit heeft vaak als nadeel dat er tocht in de kamer ontstaat.

Om een ​​hangende vloer te isoleren zijn er twee zaken waar je rekening mee moet houden: het verbeteren van de thermische isolatie en het tochtvrij maken. Als algemene richtlijn voor hangende houten vloerisolatie kun je een zacht isolatiemateriaal gebruiken, zoals minerale wol of schapenwol. Als het om toegang gaat, heeft het de voorkeur om van onderaf te werken. We raden  aan om hangende vloeren van onderaf te isoleren als je toegang hebt via een kelder. Van onderaf is het installeren van isolatie om de vloer te verbeteren of als onderdeel van een kelderisolatie project vrij eenvoudig.

De eenvoudigste methode is om isolatie van onderaf in de ruimtes tussen de balken te duwen. Dit wordt ondersteund met netten die op hun plaats zijn geplakt. Om extra isolatie te bieden, kan een houtvezelplaat met messing en groef aan de onderkant van de balken worden bevestigd. Isoleren van bovenaf is complexer en betekent dat je vloerplaten moet optillen. Dit moet zorgvuldig gebeuren en zelfs dan zal er waarschijnlijk schade ontstaan, dus is het geen optie als de vloer esthetisch of historisch waardevol is.

Aanbevolen artikelen