USB type-C, dit gaat er veranderen

Het ziet ernaar uit dat de klassieke USB poort op je computer binnenkort tot het verleden zal behoren. In 2014 werd USB type C ontwikkeld. Dit is een smalle stekker die zich door zijn formaat goed leent voor het verbinden van smartphones of dunne notebooks met randapparatuur. Omdat USB type C symmetrisch ontworpen is, past hij langs beide kanten en hoef je dus niet te zoeken naar de juiste richting wanneer je een kabeltje op je computer aansluit. De stekker is ontworpen om alle verbindingen aan te kunnen. Alle kabels, zowel voor datatransport als voor stroomtoevoer, zouden dus in de toekomst voorzien kunnen worden van één type aansluiting.

USB type C is een industriestandaard voor het vervaardigen van een stekker. Het is echter belangrijk om te weten dat zo’n stekker geen garantie is voor snelheid of voor de aanwezigheid van alle functies die in theorie mogelijk zijn. Vergelijk dit met de klassieke USB: niet alle kabels met USB zullen jouw smartphone even snel opladen. De snelheid is immers niet enkel afhankelijk van de gebruikte aansluiting, maar ook van het “protocol” dat de fabrikant volgt. Dit zijn specificaties en standaardwaarden waaraan een product moet voldoen.

Grote bedrijven als Apple, Samsung en Google geloven alvast in een toekomst waarin al onze apparaten uitgerust zijn met enkel poorten voor USB type C. Steeds meer producten worden op de markt gebracht met aansluitingen van dit type. Apple speelde een voortrekkersrol met het uitbrengen van zijn nieuwe Macbook Pro in 2015. Er werd beslist om enkel nog een poort voor USB type C te voorzien. Dit zorgde voor kritiek bij Apple-gebruikers. Zij moeten nu met hubs en adapters aan de slag om hun vertrouwde apparaten op de nieuwe laptop aan te sluiten. Maar je kan er bijna zeker van zijn dat je je volgende Imac lader of Iphone kabel via een USB type C poort zal aansluiten.

Er is dus een grote kans dat jouw nieuwe smartphone lader of Imac lader in de toekomst met USB type C zal werken. En vele gebruikers juichen dit toe. Een standaardisering over de verschillende merken heen zou bijvoorbeeld betekenen dat je voortaan geen nieuwe smartphone lader hoeft te kopen wanneer je de jouwe vergeten bent, maar dat je gewoon die van je buur kan lenen. Zover zijn we voorlopig nog niet, maar het lijkt niet lang te zullen duren voor USB type C de nieuwe standaard is.

Aanbevolen artikelen