Wat betekent de capaciteit van mijn fietsaccu?

elektrische fiets batterij

Een van de meest gestelde vragen over elektrische fietsen is: hoeveel kilometer kan ik fietsen met een volle accu? De belangrijkste factor die de actieradius beïnvloedt is de capaciteit van de accu. Bij de aankoop van een nieuwe e-bike zit er standaard een accu met een bepaalde capaciteit inbegrepen, maar tegen een meerprijs kan er ook een grotere capaciteit gekozen worden. Een grotere capaciteit betekent een grotere actieradius, maar wat houdt de capaciteit van de fietsaccu eigenlijk precies in? Hoeveel kilometer kan er gefietst worden met een bepaalde capaciteit en heeft de grootte van de capaciteit tevens invloed op de levensduur van de fietsaccu?

De capaciteit van een fiets accu wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh) en geeft aan hoeveel energie opgeslagen kan worden in de accu. De accu levert energie aan de motor van de elektrische fiets, wat wordt omgezet in trapondersteuning. Hoe groter de capaciteit van de accu, hoe meer kilometers er gefietst kunnen worden met een volle accu. Wanneer je van plan bent om grote afstanden te gaan fietsen is het verstandig om een accu met een grote capaciteit aan te schaffen. Helaas zijn accu’s met een hoge capaciteit vaak aanzienlijk duurder dan accu’s met een lage capaciteit. 

Niet alleen de actieradius, maar ook de levensduur van de fietsaccu wordt beïnvloedt door de grootte van de capaciteit. Het is namelijk zo dat de accucapaciteit van een fietsaccu ieder jaar afneemt, doordat er slijtage optreedt. Een afname van 10-20% per jaar is volkomen normaal. Wanneer er is gekozen voor een fietsaccu met een grotere capaciteit, blijft er na een aantal jaren dus meer capaciteit over. Hierdoor is de kans groot dat de actieradius langer voor jou toereikend blijft en er dus een aantal jaren langer met de accu gefietst kan worden.

Een grote capaciteit zorgt dus voor een langere levensduur en grotere actieradius. De actieradius wordt niet alleen beïnvloed door de grootte van de capaciteit, maar ook door een aantal andere factoren. Het is hierdoor niet mogelijk om te vooraf te kunnen zeggen wat de actieradius in kilometers van een volle accu precies gaat zijn. Dit is van o.a. de volgende factoren afhankelijk: ondersteuningsniveau waarmee wordt gefietst, de bandenspanning, gewicht van de e-bike en bestuurder, mate van tegenwind en hellingsgraad van de weg. 

Na 4-6 jaren is de actieradius vaak dusdanig afgenomen dat er niet meer voldoende kilometers mee gefietst kunnen worden. Om de elektrische fiets te kunnen blijven gebruiken is het noodzakelijk om een nieuwe accu te kopen of de accu te laten reviseren. Revisie van de fietsaccu houdt in dat de versleten batterijcellen in de fietsaccu worden vervangen. Dit zorgt ervoor dat de accu als nieuw is en er weer jaren met de e-bike gefietst kan worden.

Aanbevolen artikelen