Zelf je boekhouding doen als ZZP-er of uitbesteden?

zelf je boekhouding bijhouden

Als ZZP-er moet je, net als elke andere ondernemer, een boekhouding bijhouden. Ben je als ZZP-er net voor jezelf begonnen, dan is dit vaak het onderdeel dat vooruit wordt geschoven…. je bent namelijk niet zelfstandig geworden, om met cijfertjes bezig te zijn. Toch zal iedereen begrijpen dat een gedegen boekhouding belangrijk is om te zien waar je staat en te bepalen waar je heen wil. De vraag is dan ook, zelf je boekhouding doen als ZZP-er, of deze uitbesteden? 

Zelf je boekhouding doen

Eigenlijk is de administratie van een zzp’er niet echt ingewikkeld. Het aantal handelingen dat verricht moet worden om een kloppende boekhouding te krijgen is beperkt, waardoor een zzp boekhoudprogramma kan volstaan. Daarmee kun je facturen maken en de inkoop en onkosten duidelijk in kaart brengen. Ook is een splitsing in btw belangrijk voor jouw btw-aangifte, als je te maken hebt met verschillende vormen hiervan uiteraard.

Online software

Er zijn een aantal handige online programma’s die je kunnen helpen bij de boekhouding. Met een administratiepakket is je gehele boekhouding goed uitvoerbaar. Vaak zijn het alles-in-een-pakketten waarmee je facturen kunt maken die automatisch ingeboekt worden en bij invoer van inkoop of onkosten wordt deze btw-splitsing ook weer vrijwel automatisch geregeld. Meestal kun je de btw-aangifte uitdraaien en een winst-en-verliesrekening maken. Ook komen alle cijfers uit de pakketten tevoorschijn voor jouw jaaraangifte, zodat die meteen naar de Belastingdienst kan.

Boekhouding uitbesteden

Als je niet boekhoudkundig bent ingesteld en er geen tijd aan wil besteden, of zeker wil zijn dat je geen van de fiscale voordelen mist, dan kan je ervoor kiezen om je administratie uit te besteden aan een accountant of boekhouder. Meestal stuur je dan eens per maand al je administratie door naar het administratiekantoor, waarna zij voor jou een winst-en-verliesrekening opstellen, de btw-aangifte verzorgen en inkomstenbelasting regelen. Ze kunnen echter ook alleen je definitieve jaaraangifte verzorgen, dit houdt je kosten laag en verzekert je ervan dat een professional naar de cijfers heeft gekeken voordat die naar de Belastingdienst gaan.

Kies de juiste boekhouder

Wij raden je aan om als zzp’er een kantoor te kiezen dat kwaliteit levert tegen een redelijk bedrag. Je hoeft als zzp’er je administratie bijvoorbeeld niet onder te brengen bij een registeraccountant omdat die een fors bedrag per uur zal berekenen. Zoek een klein administratiekantoor uit dat bij je past en maak duidelijke afspraken over de uit te voeren werkzaamheden en tarieven.

Aanbevolen artikelen