Het kantoor van nu is anders ingericht dan vijftig jaar geleden. Had je toen voornamelijk kleine kantoortjes waar enkele medewerkers in werkten, dan is het nu eerder een grote zaal met tal van bureaus. Is er sprake van geluidsoverlast op de werkvloer, dan zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. Het is immers niet de bedoeling dat collega’s elkaar irriteren.
Textiele elementen
Als eerste kun je overwegen tapijt als vloerbedekking aan te schaffen. Alle geluiden worden door tapijt geïsoleerd. Niet alleen luide gesprekken, ook voetstappen en andere omgevingsgeluiden. Naast tapijt als vloerbedekking kun je ook denken aan gordijnen als raambekleding en stoffen meubels. Of aan wandpanelen die bekleed zijn. Textiel absorbeert geluid, en dat is precies de bedoeling.
Een muziekje
Zet je een muziekje aan, dan worden geluiden minder irritant. Achtergrondmuziek neemt storende geluiden weg. Het beste kun je op de achtergrond een gangbaar muziekje aanzetten, vergelijkbaar met muziek dat je in sommige winkels of bijvoorbeeld in de parkeergarage ook hoort. Sowieso zorgt muziek voor een betere stemming onderling en heeft daarom een dubbele functie.
Opruimen+
Hoe kaler de ruimte, hoe meer geluidsoverlast. Je kunt daarom ook overwegen om meer kasten in de ruimte te zetten. Niet alleen kan daarin rondslingerend rommel verzameld worden, ook zorgt het extra meubilair voor het voorkomen van nagalm. Wat je ook met kasten kunt doen is een soort scheidingswand creëren. Daarmee wordt niet alleen geluid gereduceerd, maar ook het concentratievermogen bevorderd. Win-win!
Thuis voelen
De allerbeste oplossing voor geluidreductie is een combinatie van bovenstaande. Tapijt als vloerbedekking, een achtergrondmuziekje én een kastenwand. Naast geluidreductie wordt het kantoor er ook aantrekkelijker van. Personeel werkt liever in een fraaie ruimte, dan in een kale bedoening. Zet je ook nog wat planten neer, dan wordt er nog meer huiskamereffect bereikt. Voor je het weet wil men niet meer naar huis!