Als bierliefhebber in Leuven, waar moet je heen?

biercafes in leuven

Denk je aan België, dan denk je aan bier. België kent een enorme hoeveelheid aan speciaalbieren en plekken als Brugge en Antwerpen zijn er nauw aan verbonden. Maar de echte hoofdstad van het bier is Leuven. De verhalen over de oudste brouwerij in Leuven gaan terug tot minimaal 1366. Hieronder staan enkele ideeën voor jouw reis naar de bierhoofdstad.

brouwerijen in leuven

Brouwerijen in Leuven

Altijd al naar een echte Belgische brouwerij gewild? Dan is er genoeg keuze in en rondom Leuven. In een straal van 13 kilometer vanaf Leuven, zijn er maar liefst 8 brouwerijen die je kunt bezoeken. Dit maakt Leuven de hoofdstad van het bier. De brouwerijen zijn een variatie van grote internationals zoals Anheuser-Busch InBev, maar ook kleine brouwerijen. AB-InBev is de grootste brouwerijketen ter wereld en produceert zo’n 595 hectoliter bier op jaarbasis. Daarnaast zijn er brouwerijen in Leuven die nog op de ouderwetse manier bier brouwen. Braxatorium Parcensis is een voorbeeld van een historie rijke brouwerij in een abdij.

Biercafés in Leuven

Ben je minder geïnteresseerd in het maakproces van het bier en zit je liever zelf met een glaasje? Dan is er een ruim assortiment van biercafés in Leuven voor jou. In een biercafé is er een groot aanbod van verschillende soorten lokale biertjes. De ober is goed op de hoogte van de soorten die geschonken worden en vertelt jou graag meer over je biertje. De meeste cafés liggen rond de Oude Markt, waardoor deze ook wel de langste toog van Europa wordt genoemd.

biertour in leuven

Biertour in Leuven

Wil je een combinatie van smaak en beleving, dan is een biertour wat voor jou. Er zijn fiets-biertours, maar je kunt ook te voet gaan. Bij de Leuven Beer Adventure wordt geschiedenis gecombineerd met verfrissende smaken. Je fietst of loopt door de mooie straten van Leuven, maar passeert op jouw route ook brouwerijen en biercafés. Hierdoor is het een perfecte combinatie van actief met de nodige ontspanning. Er zijn ook tours die meer gericht zijn op het bier dan de omgeving. Een voorbeeld hiervan is Leuven van ’t Vat. Met deze wandelroute van ongeveer 2,5 uur loop je van biercafé naar biercafé om de beste streekbiertjes te proeven. Bij elk bier wordt uitgelegd wat er zo bijzonder aan is.

Om bierhoofdstad Leuven echt tot zijn recht te laten komen, moet je jezelf niet beperken tot één dag op dit grondgebied. Er is zoveel te doen en zoveel te zien. Van georganiseerde tours in een brouwerij tot een biertour door de stad, Leuven heeft het. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om de stad op eigen houtje te ontdekken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Proost! 

Aanbevolen artikelen