De beste bewakingscamera van 2019

beste beveiligingscamera

Wist je dat het aantal inbraken ieder jaar daalt? Goed nieuws dus, toch komt dit niet vanzelf. Mensen zijn zich steeds meer bewust van beveiliging in en rond de woning, door bijvoorbeeld zuinige LED verlichting te installeren rond de woning schrik je inbrekers vaak al af. Een bewakingscamera mag ook niet ontbreken, niet alleen als preventief middel maar ook om beeldmateriaal vast te leggen als bewijsmateriaal. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden met een IP camera zoals het monitoren van de woning bij afwezigheid, of in de gaten houden wanneer de kinderen thuiskomen van school, om slechts enkele voorbeelden te noemen. Op deze pagina hebben we de beste bewakingscamera’s van 2019 op een rijtje gezet.

Waar je op moet letten bij aanschaf van een bewakingscamera

Laten we beginnen met de aandachtspunten bij de keuze van de beste bewakingscamera. Niet voor iedereen zal dezelfde camera de beste keuze zijn omdat de situatie per huishouden verschilt. Hier zijn de voornaamste aspecten om rekening mee te houden:

Binnen of buiten

Een camera voor gebruik buiten moet aan andere specificaties voldoen dan een camera binnen. Buiten moet je bijvoorbeeld letten op de IP rating, die geeft aan of het toestel bestand is tegen regen en stof. Dat is niet hetzelfde als een IP camera, dat staat voor Internet Protocol wat betekent dat de camera in verbinding staat met het internet.

Opslag lokaal

Afhankelijk van het merk en model is het mogelijk dat de camera naast opslag online ook beelden lokaal kan opslaan. Dan zal er een kaartslot aanwezig zijn voor een (micro) SD kaart. In dit geval is er niet altijd een actieve internetverbinding nodig om beelden op te slaan, doorgaans zijn deze beelden niet op afstand te bekijken.

Opslag in de cloud

Bij een IP camera mag je verwachten dat je beelden online kunt opslaan ofwel in de “cloud”. Dit kan worden aangeboden door de fabrikant, gratis of tegen betaling, of er kan een cloud opslagdienst zoals Google Drive of Dropbox gekoppeld worden. Een goedkope bewakingscamera kan alsnog duur uitpakken wanneer je er een verplicht abonnement bij moet nemen.

Accu of netspanning

Er zijn camera’s die geheel draadloos werken dankzij het gebruik van batterijen of een ingebouwde accu. Dat kan handig zijn zolang de batterijen werken. Er zijn ook modellen die werken op netspanning, daarbij is het risico aanwezig dat de stroom uitvalt. Als laatste zijn er hybride systemen verkrijgbaar die werken op netspanning en tevens een backup accu aan boord hebben.

Privacy

Houd er rekening mee dat je met een persoonlijke bewakingscamera alleen je eigen woning en tuin mag vastleggen. De straat en de tuin van de buren mag in principe niet worden vastgelegd. Let daarom op de maximale kijkhoek van de camera, wanneer die te groot is wordt er wellicht teveel in beeld gebracht. Binnen is een grotere kijkhoek juist een voordeel omdat de ruimte kleiner is.

Apps voor PC en mobiel

Er zijn verschillende manieren om de beelden terug te kijken, of live te zien. Een mobiele app mag niet ontbreken, controleer of er voor jouw smartphone of tablet een app beschikbaar is. Een webbrowser optie is handig wanneer je op een PC of laptop de camera wilt bedienen.

Uitbreidbaarheid

Een “closed circuit” camera staat niet in verbinding met andere apparaten, in de meeste gevallen zul je de IP camera willen uitbreiden met een alarmsysteem of bijvoorbeeld slimme verlichting in huis. Controleer of dit mogelijk is, en met welke merken het toestel werkt.

Prijs

In de meeste gevallen zal de prijs een belangrijke rol spelen. Geef liever enkele tientjes meer uit voor een camera die compleet voldoet aan jouw eisen, dan enkele euro’s te besparen maar extra risico te lopen. Je investeert immers in veiligheid.

Wat is de beste bewakingscamera van 2019?

Deze lijst is geordend op prijs, in de conclusie geven we aan wat onze favoriet is.

1. Ezviz C2C Full HD

Dit is een camera voor binnen, naast de prijs is de kijkhoek van 110 graden zeker een pluspunt. Verder is dit apparaat een beetje karig uitgerust, al vinden we de ingebouwde luidspreker een goede toevoeging voor een apparaat in deze prijsklasse.

2. Logitech Circle 2 Wired

Zoals de naam al doet vermoeden werkt deze IP camera op netspanning, er is geen gedoe met batterijen. De Full HD resolutie geeft een goed beeld, de infraroodverlichting maakt het mogelijk om in het donker te filmen.

3. Google Nest Cam + Hub

Er is een model leverbaar voor binnen of buiten, met name de koppeling met de Google Nest Hub maakt dit tot een interessante oplossing. De Hub heeft een scherm die wel beperkt is in vergelijking met een volwaardig tablet.

4. Somfy Home Alarm

Op zich maakt Somfy ook goedkopere bewakingscamera’s maar dit complete set zorgt ervoor dat je direct klaar bent. Met een camera, alarm, sirene, app connectiviteit, magneetcontact, keyfob en bewegingssensor is de woning in één klap beveiligd.

Conclusie

Als we een keuze moeten maken voor beste IP camera van 2019 kiezen we voor de Somfy bewakingscamera. Er is een keuze voor binnen of buiten, als losse camera of compleet systeem. Het is daarnaast ook een voordeel dat Somfy producten doorgaans goed te koppelen zijn aan slimme apparaten van andere fabrikanten.

Aanbevolen artikelen