Een onderhoudsvrije tuin creëren doe je zo

onderhoudsvrije tuin

Heb je altijd al een tuin willen hebben, maar werd je ontmoedigd door het gebrek aan tijd of door de enorme inspanningen die nodig zijn om er een aan te leggen? Of misschien ben je helemaal nieuw in de wereld van tuinieren? Geen nood, want je kunt toch een fijne tuin hebben, zonder dat je elke zaterdag daarin aan de slag moet. Je kunt kiezen voor kunstgras, maar ook voor vaste planten en andere elementen die niet je constante aandacht vereisen. In deze blog vind je tips om een ​​tuin te creëren die praktisch voor zichzelf zorgt.

Houd planten variëteit tot een minimum beperkt

Het is een simpele rekensom: hoe minder planten je in je tuin hebt, hoe meer vrije tijd je zult hebben om ervan te genieten. Je kunt zelfs nog een stapje verder gaan, alle planten verwijderen en een grindtuin aanleggen. Er is bijna niets onderhoudsvriendelijker dan dat! Natuurlijk, als je niet van zulke uitersten houdt, zijn er nog andere opties.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor groenblijvende planten, of je kunt wat kleur toevoegen door enkele (nadruk op enkele) plantenbakken te plaatsen. Zorg ervoor dat je je aan maximaal twee soorten planten houdt om al het werk tot een minimum te beperken. Plant inheemse of regionale plantensoorten. Kies soorten die de wortels van de bomen niet hinderen, bijvoorbeeld voorjaarsbollen zoals scilla of krokus.

Een gazon

Gazons vragen veel aandacht, dus het is geen wonder dat ze door onderhoudsvriendelijke tuiniers wereldwijd worden bestempeld als staatsvijand nummer één. Maar hoe kun je zo’n cruciaal onderdeel vervangen? Inderdaad, kunstgras!

Maak grindpaden

Ze voorkomen dat onkruid groeit en zorgen ervoor dat overtollig water sneller wordt afgevoerd. Voeg straatstenen of plavuizen toe voor een mooie uitstraling. Creëer zithoeken in de buurt van die paden!

Tijd doorbrengen in de tuin

De kunst van onderhoudsarm tuinieren is om met zo min mogelijk inspanning het meeste uit jouw tuin te halen. En om dat te doen, moet je ervoor zorgen dat elke minuut die je buitenshuis doorbrengt, telt. Kijk om je heen en noteer alle tuin kenmerken die jou het meest blij maken en borduur daarop voort. Of het nu gaat om een ​​kleine moestuin of een vijver, zorg ervoor dat je je inspanningen op één bepaald ding concentreert en minimaliseer onderhoudswerkzaamheden overal.

Je kunt dit doen door het gazon te vervangen door bestrating, behoeftige planten te ruilen voor struiken met weinig onderhoud enzovoort. Je kunt ook onderhoudsintensieve planten naast je schuur plaatsen om de tijd die je kwijt bent aan het slepen met gereedschap drastisch te verminderen.

Al die kostbare tijd die wordt besteed aan het wieden van onkruid kan worden bespaard als je enkele van die planten vervangt door struiken. Dit is waarom:

Heesters zijn veel gemakkelijker te planten door onkruid onderdrukkende eigenschappen van de plant. In tegenstelling tot hun kleurrijke neven, hebben struiken geen regelmatig onderhoud nodig.

Iedereen verdient een fijne plek om te ontspannen en hopelijk hebben we je nu geholpen om de manier te veranderen waarop je tuinieren als een geheel ziet… als een leuke activiteit in plaats van een karwei waar tegenaan hikt. Onthoud dat minder altijd meer is als het gaat om het creëren van een onderhoudsarme tuin. Natuurlijk moet tuinieren altijd met passie, een vleugje goed humeur en op zijn minst een klein beetje inspanning worden gedaan, want geen enkele tuin verdient het om te worden verwaarloosd!

Aanbevolen artikelen