Hier moet je op letten als je een smoking gaat kopen

smoking kopen

Een smoking draag je alleen tijdens speciale gelegenheden, en die zijn er meestal niet maandelijks. Je zult dan ook niet vaak een nieuwe smoking kopen en als je er een koopt wil je dat je daar lang mee vooruit kunt. En dus zijn er bepaalde zaken waar je op moet letten bij een smoking kopen. Welke zaken dat zijn, lees je hieronder.

Kopen is vaak verstandiger dan huren

Velen van ons komen er pas achter wat een smoking is als ze een uitnodiging voor een bruiloft of een ander officieel feest krijgen waar op staat ‘avondkleding gepast’. Google komt er vaak aan te pas als er ‘cravate noire’ of ‘black tie’ op de uitnodiging staat, maar uiteindelijk komt dit allemaal op hetzelfde neer: als je naar dit feestje gaat, moet je een smoking aan. Die kun je dan eentje huren, maar aangezien er waarschijnlijk in de toekomst nog wel meer van dit soort uitnodigingen komen, is het vaak interessanter om er zelf een aan te schaffen. Dan moet je dus wel op een aantal zaken letten.

Op maat laten maken

Als je een smoking gaat kopen, kun je deze het beste op maat laten maken. Elk mannenlijf is namelijk anders en een smoking moet echt als gegoten zitten. Doet deze dat niet, dan sta je nogal snel voor paal. Zo mag de mouw van het overhemd maar slechts één centimeter onder het jasje vandaan komen. Ook de kraag van het jasje moet perfect zitten om niet vreemd over te komen: een te grote kraag staat te stevig, en maakt jou in zekere zin minder zichtbaar. Ook de revers houdt je het liefst smal. Bij het smokingoverhemd mogen de knopen niet zichtbaar zijn en de knopen van het jasje moeten het liefst gestoffeerd zijn.

Wat moet je nog meer aanschaffen?

Zoals je hierboven al las, stopt het niet bij de aanschaf van een smoking alleen. Je zult ook een blouse moeten kopen, net als een vlinderdas en passende schoenen. Je kunt onder een smoking simpelweg geen casual schoenen dragen en al zeker geen sneakers! 

Een smoking is eigenlijk altijd zwart, soms wit, en vraagt om een bepaalde stijl, zowel wat betreft de aan te schaffen blouse als die voor de das en schoenen. Daarnaast is het ook nodig om een zogenaamde pochet te kopen. Dit is het doekje dat je uit de borstzak moet laten hangen. Zorg dat al deze items in lijn zijn met de smoking die je gaat aanschaffen!

Aanbevolen artikelen