Veel mannen hebben wat overgewicht. Met name de buikstreek is een beruchte plaats waar overtollig vet zich in de loop der jaren opslaat. Nu kan je een dieet gaan volgen om het overgewicht kwijt te raken. Hieraan zitten echter een aantal nadelen en er zijn betere alternatieven. Hoe dat zit lees je hier. 

Nadelen van diëten

Uit onderzoeken blijkt dat de meeste mannen hun dieet niet volhouden. Hoeveel wilskracht ze ook hebben. Op wilskracht kan je een dieet 2 tot 3 weken volhouden. De hongergevoelens worden dan zo erg dat je er op een gegeven moment weer aan toe geeft. Uit onderzoeken blijkt zelfs dat veel mensen na het volgen van een dieet zijn aangekomen in plaats van afgevallen. De focus op voeding is dan zo groot geweest dat je alleen maar meer bent gaan eten.

Een ander nadeel van een dieet is dat het maar tijdelijk is. Zelfs als het lukt om het streefgewicht te behalen is het in de meeste gevallen zo dat men binnen een jaar weer op (of boven) het oorspronkelijke gewicht zit. Het beruchte jojo-effect.

Iets waar maar weinig rekening mee wordt gehouden is dat je door het volgen van een dieet onvoldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Minder calorieën betekend ook minder voedingstoffen. Omdat je lichaam tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen kan krijgen gaat het hierom ‘vragen’. Je krijgt dan trek in bepaalde voedingsmiddelen waar de voedingsstoffen inzitten die je lichaam nodig heeft. Door dit type trek te negeren zet je je gezondheid op het spel.

Een ander nadeel is dat veel diëten gericht zijn op afvallen zonder voldoende oog te hebben voor de effecten op de gezondheid. Berucht zijn de crash diëten. Dit zijn diëten waarbij je eet volgens een grote calorierestrictie. Hierdoor val je wel lekker snel af maar komt je lichaam veel voedingsstoffen tekort en wordt je stofwisseling op de spaarstand gezet. Het gevolg is dan dat je na het dieet gaat jojo-en en dat je gezondheid ook nog eens een knauw heeft gekregen. 

Hoe kan je afvallen zonder dieet?

Om te beginnen: het is niet zo dat alle diëten per definitie slecht zijn. Als je maar weet welk diëten verantwoord zijn en hoe je opvolging aan het dieet kan geven. Een manier waarop veel mensen momenteel afvallen en op gewicht weten te blijven is door koolhydraatarm te eten.

Als je veel moet afvallen dan kan je beginnen met een koolhydraatarm dieet. Je raakt dan snel de overtollige kilo’s kwijt waarna je over kan stappen op koolhydraatarm eten zodat je je nieuwe gewicht kan vasthouden. 

Waarom koolhydraatarm eten?

Decennia lang werd gedacht dat je dik werd door het eten van teveel vet. Dit was een logische maar verkeerde gedachte. Het Atkins dieet was het eerste koolhydraatarme dieet wat omarmt werd. En op het succes van het Atkins dieet zijn daarna vele koolhydraatarme diëten ontwikkeld.

Bij het koolhydraatarme dieet ga je minder koolhydraten eten en meer vetten en eiwitten. Wat we met het koolhydraatarme dieet doen is eigenlijk meer nabootsen hoe we als oermens aten qua verdeling van koolhydraten, vetten en eiwitten in onze voeding. De reden waarom tegenwoordig veel mensen overgewicht hebben is omdat we de afgelopen decennia meer en meer koolhydraten zijn gaan eten. Dit terwijl we juist minder vetten zijn gaan eten door de komst van vetarme voedingsmiddelen.

Koolhydraten kunnen het effect hebben dat ze zorgen voor de opslag van lichaamsvet. Dit gebeurt als we teveel koolhydraten eten. Hoe dit kan is te verklaren aan de hand van het effect van onze hormoonhuishouding op het eten van koolhydraten. Na het eten van koolhydraten worden deze omgezet in een enkelvoudig suikermolecuul: glucose. Via de dunne darm komt deze glucose in de bloedbaan. Om de glucose op te kunnen nemen moeten onze lichaamscellen deze glucose opnemen. Om de cellen op te zetten wordt insuline aangemaakt. Insuline zet de lichaamscellen open zodat de glucose de cellen in kan. Een bijwerking van hoge insulinewaarden is dat het zorgt voor de opslag van lichaamsvet. Dit gebeurt alleen als de insulinewaarden hoog zijn. En deze zijn alleen hoog als er veel glucose in het bloed is. Dit is het geval na het eten van veel koolhydraten.

Willen we afvallen dan is het essentieel dat de insulinewaarden niet te hoog worden. Dit kunnen we bereiken door minder koolhydraten te eten. Deze koolhydraten kan je dan vervangen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten of eiwitten. Het mooie van dat alles is dat je niet eens calorieën hoeft te tellen. Vetten en eiwitten geven een heel goed gevoel van verzadiging waardoor je vanzelf stopt met eten als je voldoende op hebt.

Koolhydraatarme producten

Als je koolhydraatarm wilt gaan eten dan kan je dit eenvoudig doen door koolhydraatrijke voedingsmiddelen te gaan vervangen voor vetrijke of eiwitrijke alternatieven. Wat ook mag zijn vezelrijke alternatieven. Dit zijn de groenten. Het grootste deel van de koolhydraten in groenten zijn onverteerbare vezels waardoor ze geen calorieën geven en de bloedsuikerspiegel niet laten stijgen. Ze helpen echter wel voor het gevoel van verzadiging. Zo kan je bijvoorbeeld spaghetti vervangen voor spaghetti slierten die gemaakt zijn van courgette. En zo kan witte rijst vervangen worden door bloemkool rijst. Dit is bloemkool wat versnippert is tot kleine stukjes. Zo heb je een gezond en koolhydraatarm alternatief voor rijst.

Rijk aan eiwitten zijn vlees, vis, eieren, kaas, yoghurt en kwark. Maar ook plantaardige voedingsmiddelen zoals noten, pinda’s, sojabonen en quinoa.

Rijk aan vetten zijn alle oliën, vette vissoorten, kaas, volle zuivel, pitten, noten en pure chocolade.

Wat betreft de koolhydraten is ook het type koolhydraten van belang. Als je koolhydraatarm wilt eten dan mag je wel koolhydraten die langzaam verteren maar niet de koolhydraten die snel afgebroken worden. Zo blijft de bloedsuiker beter stabiel.

Hier vindt je een volledige lijst met koolhydraatarme producten die je mag eten als je ook aan de slag wilt met koolhydraatarm eten.


Aanbevolen artikelen