Op deze manieren kun je duurzamer wonen

duurzaam leven

Kernwoord van de afgelopen jaren is duurzaamheid. Steeds meer mensen letten op hoe ze hun leven inrichten in relatie tot het milieu en de aarde. Zo proberen veel mensen minder CO2 uit te stoten door bijvoorbeeld minder energie uit te stoten, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een led dimmer. In dit artikel geven we je een opsomming van wat je kunt doen om meer duurzaam te wonen en daarmee beter met de aarde om te gaan.

Het gebruik van zonnepanelen

Een van de grootste shifts in duurzaam wonen van de afgelopen tien jaar is het gebruik van zonnepanelen. Voor veel huishoudens is dit namelijk een erg interessante investering, zeker nu zonnepanelen steeds langer mee gaan. Met zonnepanelen kun je op een schonere manier energie opwekken. Uiteraard is het productieproces van deze panelen niet schoon, maar doordat je minder CO2 gaat uitstoten, heb je die productie normaal gesproken in 3 jaar gecompenseerd. Ook financieel gezien zijn zonnepanelen interessant. Gemiddeld heb je de kosten na 9 jaar terugverdiend. Aangezien een zonnepaneel tegenwoordig zo’n 25 jaar meegaat, heb je dan dus nog zo’n 16 jaar over om ‘geld te verdienen.’

Neem je isolatie onder de loep

Een goede isolatie van je woning is ook een prima stap om duurzamer te gaan wonen. Niet alleen bespaar je er geld mee, maar doordat je met minder energie je woning kunt opwarmen, zorg je ook voor minder CO2 uitstoot. Isolatie is dus een erg effectieve manier om het opwarmen van het klimaat tegen te gaan. Daarnaast hoef je niet per se heel je huis direct te isoleren. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld alleen je dak te isoleren, of alleen de muren.

Warmtepomp

Al decennia verwarmen wij onze woningen door middel van gas, echter zien we de laatste jaren steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp. Op die manier gebruik je elektriciteit om je huis op te warmen en zijn er dus minder fossiele brandstoffen nodig. Er is nogal wat nodig om je huis op deze manier te verwarmen en het is niet bij elke woning mogelijk. In veel gevallen is een luchtwarmtepomp de beste optie, maar dat hangt ook sterk van je huis af. Een grondwarmtepomp verbruikt minder stroom, is stiller, en geeft verkoeling in de zomer. Maar een grondwarmtepomp is een grotere investering. Als je in een huis woont waar het snel koud wordt, ondanks je isolatie, kan het voordelig zijn om voor een hybride warmtepomp te kiezen. 

Aanbevolen artikelen