Veilig de weg op bij koud weer

auto in de sneeuw

Op een veilige manier met je wagen de kou trotseren? Met onderstaande tips kom je al een heel eind ver.

Goed voorbereid de weg op

Bepaalde onderdelen van je wagen zijn extra gevoelig voor kou en vocht. Een winteronderhoud is zeker geen overbodige luxe. Laat de batterij, het ontstekingsmechanisme en de elektrische voeding nazien en vergeet niet om de bladen van je ruitenwissers en het vloeistofniveau van je antivries te checken.
Kies voor winterbanden. Die hebben meer grip op de weg. Ze verkleinen het risico op aquaplaning en verkorten de remafstand. Zorg ook voor de juiste bandenspanning. Ga je naar sneeuwgebieden? Dan zijn sneeuwkettingen een must.
Een overlevingskit is geen overbodige luxe. Het is steeds handig om een aantal hulpstukken bij de hand te hebben. Antivries en een krabber om je ruiten ijsvrij te maken, een doek, een stuk karton voor vast geslipte banden, een zaklamp, een dekentje, water en natuurlijk een opgeladen telefoon kunnen je redders in nood zijn.

Een gewaarschuwd man is er twee waard

Hou de weersvoorspelling in de gaten. En toets dit op het moment zelf met je eigen voeten af zodra je de deur uitgaat. Zo ga je niet onbeslagen het ijs op. Is je verplaatsing niet strikt noodzakelijk? Blijf dan binnen of stel die eventjes uit tot het weer wat beter is.

Pas je rijstijl aan

Om ongelukken te vermijden is het belangrijk om je rijstijl aan te passen bij winterse toestanden en zoveel mogelijk te anticiperen. Trek rustig op. Dit vermindert de kans op slippen. Hou steeds je twee handen aan het stuur en probeer zo weinig mogelijk te remmen. Gas terugnemen en de auto langzaam laten uitrijden is een veel betere optie bij gladde wegen. Voer zeker geen bruuske manoeuvres uit. Rij niet te dicht op je voorganger. De remafstand is namelijk groter wanneer de wegen vochtig zijn. Het is ook veiliger om je cruisecontrol uit te schakelen. En wees extra alert op bruggen en viaducten.

Toch pech?

Een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Heb je toch pech of een ongeval, dan kan je op je twee oren slapen met een goede pechverhelping en een degelijke verzekering met vervangwagen.

Aanbevolen artikelen