Zelf de badkamer renoveren? Waar moet je allemaal rekening mee houden?

badkamer renoveren

Als je vrij handig bent in klussen, draai je je hand natuurlijk niet om voor een renovatie in huis. Een veelvoorkomende klus op dit gebied is het renoveren van de badkamer. Hier komt natuurlijk van alles bij kijken, zoals een nieuwe douchecabine of badkuip plaatsen, het vervangen van het toilet en het plaatsen van nieuwe badkamermeubels. Maar naast deze belangrijke aandachtspunten zijn er meer zaken die bij een renovatie van de badruimte komen kijken. Maar waar moet je eigenlijk allemaal rekening mee houden als je de badkamer gaat verbouwen? Als je zelf de badkamer gaat renoveren, kun je dat het beste aanpakken via een doordacht stappenplan. Als je de stappen hieronder doorloopt, creëer je een badkamer waar je je fijn voelt en die veilig is.

1. Kiezen voor een douche of een bad

Een van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen als je de badkamer gaat verbouwen, is of je een douchecabine met regendouche wilt installeren of een comfortabel bad. Wil je een veilige badkamer, dan is een inloop douchecabine met lage instap een slimme keuze. Het is aan te raden om bij de indeling van de badkamer rekening te houden met het bestaande leidingwerk. Het meest ideaal is als je dit kunt laten zitten en niet hoeft te verleggen.

2. Welke sfeer moet jouw badkamer uitstralen?

Natuurlijk denk je vooraf na over de stijl van de badkamer. Wil je een moderne badkamer, een ruimte die romantiek uitstraalt of juist een mooie klassieke badkamer die tijdloos is? Wanneer je voor jezelf helder hebt welke woonstijl de badruimte moet uitstralen, kun je daar de inrichting, badkamer meubilair, toilet, soort douche of bad en natuurlijk ook de tegels en verlichting op aanpassen.

3. Een zwevende wc of een staande variant?

Tegenwoordig kiezen de meeste mensen die een nieuw toilet in de badkamer plaatsen, voor een zwevende variant. Niet alleen staat dit model lekker modern en eigentijds, ook is dit toilet type praktisch in het gebruik. Zo is een zwevende toilet gemakkelijk schoon te houden en neemt deze relatief weinig ruimte in.

4. Zoek je decoratieve of juist praktische badkamermeubels?

Badkamer meubilair moet een mooie en strakke uitstraling hebben, maar natuurlijk ook praktisch in gebruik zijn. Heb je een grote badkamer, dan is het een idee om te kiezen voor een dubbele wasbak en extra grote douche of ruim vormgegeven bad. Natuurlijk geldt dit ook als je een partner en/of meerdere kinderen hebt. Zorg dat je voldoende opbergruimte hebt in de badkamer en dus voldoende en ruime meubels installeert.

5. Passende led verlichting in de badkamer

Besteed ten slotte ruime aandacht aan de manier waarop je de badkamer wilt verlichten. Led verlichting met dimmers is hier een populaire en slimme keuze. Zorg voor een sterke basisverlichting, maar breng ook accenten aan door bijvoorbeeld led strips langs de plafondranden te bevestigen.

Aanbevolen artikelen